Mini-brioşe din ciocolată de casă cu alune - un deliciu pentru petrecerile celor mici

Cine nu-şi aduce aminte de dulciurile consumate cu atâta poftă în copilărie, în special de batoanele cu ciocolată de casă - un adevărat răsfăţ pentru cei mici dar şi pentru cei mari deopotrivă.
Ciocolată de casă
Ciocolată de casă (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Cei doritori pot încerca această reţetă veche de ciocolată de casă cu alune sau nuci pralinate care în loc să fie porţionată în batoane, se toarnă cât este fierbinte în forme de mini-brioşe.

Simple sau ornate cu alune sau nuci, aceste mini-brioşe de ciocolată sunt delicioase, naturale şi mai sănătoase decât dulciurile din comerţ. Vor fi cu siguranţă apreciate de cei dragi. Şi cum ciocolata este un deliciu aflat în topul preferinţelor, aceste mini-brioşe apetisante pot fi adăugate cu succes în meniul de petrecere al celor mici.

Ingrediente:

450 g de zahăr,

150 ml de apă,

1 pliculeţ de zahăr vanilat,

150 g de unt,

75 g de cacao,

500 g de lapte praf alimentar (450 g dacă laptele este sub formă de granule),

100 g alune sau nuci prăjite (opţional)

48 de coşuleţe de hârtie specială pentru brioşe

Modul de preparare:

Secretul unei ciocolate de casă bune constă în prepararea siropului. Dacă acesta nu este bine legat, ciocolata nu se va întări şi va rămâne moale. Dacă siropul este fiert la foc mare sau prea mult, se evapora prea multă apă, iar în final, ciocolata neavând suficientă umiditate, va deveni prea tare. De aceea siropul se prepară la foc mic şi se testează prin picurarea câtorva stropi de sirop în apă rece. Când picăturile rămân închegate şi nu se împrăştie imediat, înseamnă că siropul a fiert suficient.

Într-un vas de mărime medie, se adaugă zahărul împreună cu apa şi zahărul vanilat şi se amestecă până când zahărul se umezeşte.

Vasul se pune la fiert la foc mediu până ce dă în clocot. Se continuă fierberea la foc mic, până ce spuma de deasupra dispare şi siropul este suficient de legat.

Se lasă deoparte 48 de alune pentru ornat iar restul se mărunţesc.

În timp ce siropul fierbe, cacaoa se cerne într-un castron, după care se amestecă bine cu laptele praf si alunele mărunţite.

În formele de brioşe se aşează coşuleţe de hârtie speciale.

Când siropul este gata, se adaugă untul tăiat în bucăţi şi se amestecă uşor până ce se topeşte.

Vasul se ia de pe foc apoi se toarnă laptele praf, amestecând repede cu o lingură sau un tel, astfel încât laptele praf să se încorporeze bine şi fără cocoloaşe.

Pasta de ciocolată astfel obţinută se toarnă cu ajutorul unei linguriţe în formele de brioşe. Cât ciocolata este încă caldă, brioşele se ornează cu alune sau nuci prăjite în prealabil în cuptor.

Brioşele de ciocolată se lasă să se răcească, apoi se scot din forme şi se păstrează în cutii. Pentru a le păstra prospeţimea, brioşele de ciocolată se pot înveli în punguliţe de celofan.