Plăcintă ţărănească cu vişine şi griş - un deliciu al copilăriei

Este o plăcintă tradiţională ce se ne aduce aminte de banalul dar deliciosul griş cu lapte care ne-a răsfăţat copilăria.
Plăcintă ţărănească cu vişine şi gris
Plăcintă ţărănească cu vişine şi gris (Maria Matyiku / Epoch Times)

Plăcinta ţărănească cu vişine şi griş este o plăcintă preparată cu foi fine tradiţionale de plăcintă, cu umplutură din griş cu lapte şi vişine proaspete.

Este o plăcintă tradiţională ce se ne aduce aminte de banalul dar deliciosul griş cu lapte care ne-a răsfăţat copilăria. Se prepară destul de uşor, mai ales dacă se folosesc foi din comerţ. În locul vişinelor se pot folosi şi alte fructe de sezon.

Ingrediente:

500 g foi de plăcintă (faină, sare, apă)
3 ouă,
250 g zahăr pudră,
1 pliculeţ de vanilie,
1 l lapte,
9 linguri de griş,
1 kg de vişine,
unt topit sau ulei, pentru uns foile
zahăr pudră vanilat pentru pudrat

Mod de preparare:

Cuptorul se încălzeşte Se unge o tavă de prăjitură de dimensiunea 22×30 cm şi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt.

Vişinele se spală, apoi se curăţă codiţele şi li se scot sâmburii şi se lasă deoparte într-o sită pentru a se scurge excesul de suc.

Pentru prepararea umpluturii, se sparg ouăle într-un castron şi se bat uşor cu o furculiţă, până când albuşurile şi gălbenuşurile se amestecă. Se adaugă zahărul şi vanilia, iar după încorporarea acestora, se toarnă pe rând laptele rece.

În tava tapetată se aşează primele trei foi. Fiecare foaie se unge separat cu ulei sau unt topit, apoi se aşează peste următoarea foaie de plăcintă. Peste a treia foaie se presară trei linguri de griş. Peste griş se pune o treime din vişinele curăţate apoi se adaugă un sfert din amestecul de ouă cu lapte. Se acoperă cu alte două foi de plăcintă şi se repetă operaţia, rezultând în final trei straturi de griş, vişine şi compoziţia de ouă cu lapte.

Peste ultimul strat de vişine se întind ultimele 3 foi de plăcinte unse cu ulei. Pe deasupra se toarnă compoziţia de lapte şi ouă rămasă, apoi plăcinta se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

Când plăcinta s-a rumenit pe deasupra şi se desprinde uşor de pe marginile tăvii, se scoate din cuptor.

Plăcinta se lasă în tavă să se răcească, după care se taie în bucăţi. Înainte de servire se pudrează cu zahăr pudră vanilat.

Vă dorim poftă bună!