Tensiuni între NATO şi Kremlin. Rusia pune în mişcare tot mai multe patrule submarine

Tensiunile dintre Rusia şi Occident nu par să se calmeze, acest lucru fiind evidenţiat de rapoartele care susţin că Moscova şi-a intensificat patrulele submarine în mai multe zone. Rusia a declarat că situaţia va rămâne tensionată cât timp NATO nu se va îndepărta de graniţele sale.
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi.
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi. (Captură Foto)

Rusia şi-a intensificat semnificativ patrulele submarine, cu aproximativ 50%, în largul coastei Scandinaviei şi Scoţiei, în Mediterană şi Atlanticul de Nord.

Este pentru prima dată în 20 de ani când au fost observate atât de multe nave de atac în regiune, conform Daily Mail.

“Încă nu ne-am întors în Războiul Rece, dar sunt sigur că există unul în punctul în care ne aflăm”, a declarat James G. Stavridis, amiral pensionat şi fost comandant suprem al NATO.

Rusia este îngrijorată de comasarea militară a NATO în estul Europei, în Polonia şi ţările Baltice. NATO şi-a explicat acţiunile, susţinând că ele nu sunt altceva decât un răspuns la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi la criza din estul Ucrainei.

Distrugătorul american USS Cook s-a apropiat săptămâna trecută de graniţa rusă, spre iritarea Moscovei, care a ameninţat că armata sa va răspunde cu “toate mijloacele necesare” dacă se va mai întâmpla aşa ceva.

Alexander Gruşko, ambasador rus la NATO, a declarat că tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA va continua cât timp alianţa condusă de americani nu se va retrage de la graniţa rusă.

“Este vorba despre încercări de a exercita presiune militară asupra Rusiei”, a susţinut Gruşko.

Oficialii americani susţin că distrugătorul USS Cook se afla într-o misiune de rutină în apele internaţionale, în apropierea Poloniei, când avioanele de luptă ruseşti au apărut la orizont.

Generalul armatei americane Curtis Scaparrotti s-a referit, joi, în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA la incidentul USS Cook.

El l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă în mod deliberat să dezbine NATO şi a sugerat că forţele SUA ar trebui să răspundă în viitor la agresiunea rusească. Generalul cu patru stele mai doreşte, de asemenea, să mărească prezenţa militară americană permanentă în Europa.

Scaparrotti este alegerea preşedintelui Barack Obama pentru conducerea Comandamentului forţelor americane în Europa.