Mike Pompeo, acord cu Polonia pentru redistribuirea a încă 1000 de trupe americane din Germania

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

În ultima ţără a turneului efectuat în patru ţări din Europa, Polonia, secretarul american de stat Mike Pompeo a semnat sâmbătă un pact de re-desfăşurare a unor trupe staţionate în Germania către Polonia.

Pompeo a vizitat ţări din Europa Centrală în cadrul efortului sau de a cimenta alianţa propusă de SUA împotriva influenţei Rusiei în Europa, în cadrul iniţiativei Celor Trei Mări, dar mai ales a Chinei şi expansiunii sale informatice în reţelele 5G.

Rusia a acuzat în mod constant Washington-ul de evoluţii militare provocatoare şi „iresponsabile” de-a lungul graniţei sale vestice.

"Astăzi, Administraţia mea a semnat un acord istoric de cooperare îmbunătăţit de apărare cu Polonia", a declarat preşedintele Trump într-o declaraţie scrisă a Casei Albe, potivit The Hill. "Este punctul culminant al unor luni de negocieri cu aliaţii noştri polonezi în urma celor două declaraţii comune pe care le-am semnat cu preşedintele Duda anul trecut."

Potrivit acordului, cel puţin încă 1.000 de militari americani vor fi plasaţi în Polonia.

Modificarea, deşi mică, faţă de cei 4.500 de militari americani care erau deja parte a pactului dintre cele două ţări, este simbolică în ceea ce priveşte planurile Pentagonului în fosta ţară sovietică, unul dintre pilonii rezistenţei la influenţa Moscovei în regiune.

Anunţând acordul, declaraţia Casei Albe subliniază că prezenţa trupelor americane în Polonia va „consolida şi mai mult descurajarea NATO, va consolida securitatea europeană şi va contribui la asigurarea democraţiei, libertăţii şi suveranităţii”.

Acordul este şi rezultatul deteriorării relaţiei dintre Germania şi administraţia Trump.

În urmă cu două săptămâni, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că s-a încheiat o înţelegere în cadrul pregătirilor acordului de redistribuire a trupelor americane din Germania. Blaszczak a prezentat un sumar în timpul unui interviu acordat unui post de radio public polonez. „Cel puţin 1.000 de soldaţi vor fi plasaţi în ţara noastră”, a spus el la acea vreme.

Administraţia Trump, în pofida numeroaselor acuzaţii făcute de la începutul mandatului său de către Partidul Democrat american, nu a făcut nimic pentru a linişti temerile Rusiei: „Vom avea un centru de comandă american în Polonia. Acest centru va gestiona trupele desfăşurate de-a lungul frontului estic al NATO ”, a anunţat provocator comunicatul.

Luna trecută, s-a raportat că propunerea poloneză de a redenumi o bază care ar găzdui trupele americane în ţara est-europeană „Fort Trump” a căzut din cauza dezacordurilor legate de finanţare, precum şi a unor amănunte logistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii