SUA desemnează Institutele Confucius "agenţii străine"

Statuia lui Confucius în templul cu acelaşi nume din Beijing, 28 septembrie  2010
Statuia lui Confucius în templul cu acelaşi nume din Beijing, 28 septembrie  2010 (LIU JIN/AFP via Getty Images)

Pe 13 august Administraţia Trump a desemnat organizaţia care sprijină Institutele Confucius susţinute de Beijing în Statele Unite "misiune străină a regimului chinez".

Centrul american al Institutului Confucius (CIUS), organizaţie fără scop lucrativ, promovează Institutele Confucius finanţate de la Beijing şi Clasele Confucius, în universităţi şi şcoli din Statele Unite. Institutele Confucius, care se promovează ca fiind programe de limbă şi cultură, au fost cercetate atent în ultimul timp cu privire la rolul pe care îl au în răspândirea propagandei şi în suprimarea libertăţii de exprimare în instituţiile de învăţământ din SUA.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că noua etichetă „arată ce este CIUS de fapt - entitate care avansează campania globală de propagandă şi influenţă malignă a Beijing-ului în campusurile americane şi în sălile de clasă”. Desemnarea restricţionează operaţiunile CIUS şi nivelurile de personal din SUA.

„Institutele Confucius sunt finanţate de RPC [Republica Populară Chineză] şi fac parte din aparatul de influenţă şi propagandă globală al Partidului Comunist Chinez”, a declarat Pompeo într-un comunicat.

Un număr din ce în ce mai mare de Institute Confucius au fost oprite în ultimii ani pe fondul criticilor asupra rolului pe care îl au în promovarea ideologiei comuniste şi a campaniei regimului comunist de extindere a influenţei sale globale.

Institutele Confucius sunt finanţate şi operate de Hanban - Biroul Internaţional pentru promovarea limbii chineze, care funcţionează sub supervizarea Ministerului Educaţiei din China.

Numeroşi analişti au subliniat că Institutele Confucius prezintă o imagine pozitivă a regimului chinez, în timp ce muşamalizează scandalurile care învăluie comportamentul abuziv şi ilegal al Partidului Comunist şi, în acelaşi timp, evită discuţiile despre subiecte considerate sensibile de regimul de la Beijing - precum abuzurile la adresa drepturilor omului.

Mike Pompeo a spus că această măsură luate de administraţia Trump este o încercare de a obţine reciprocitate în relaţiile cu Beijing-ul. La începutul acestui an, departamentul de stat a numit, de asemenea, nouă centre de presă chineze "misiuni străine", în semn de recunoaştere a rolului pe care îl au în răspândirea propagandei comuniste în SUA.

Între timp, administraţia Trump şi-a accelerat măsurile care vizează o serie de ameninţări din partea Beijingului, inclusiv abuzuri de drepturi civile şi crime de genocid în regiunile Xinjiang şi Hong Kong, furturi devastatoare de tehnologie americană şi agresiune militară în Marea Chinei de Sud.

„Beijingul s-a bucurat de accesul liber şi deschis la societatea americană, în timp ce a negat acelaşi acces americanilor şi altor străini în China”, a spus Pompeo.

El a adăugat că regimul chinez a „profitat de deschiderea Americii pentru a întreprinde campanii de propagandă şi de influenţă la scară largă şi bine finanţate în această ţară.”

Secretarul de stat a spus că obiectivul celei mai recente desemnări a fost „de a se asigura că educatorii americani şi administratorii de şcoli pot lua decizii în cunoştinţă de cauză şi stabili dacă aceste programe susţinute de Partidul Comunist Chinez ar trebui să poată continua şi, dacă da, în ce mod”.

„Statele Unite doresc să se asigure că studenţii din campusurile americane au acces la limba chineză şi la ofertele culturale fără manipularea Partidului Comunist Chinez şi a reprezentanţilor săi”, a spus el.

În România, Institutele Confucius au fost promovate masiv în timpul premierului Victor Ponta, cunoscut pentru contactele sale extrem de strânse cu Partidul Comunist Chinez.