Ambasadorul SUA în România, critici dure la adresa lui Marcel Ciolacu. Ce îi reproşează diplomatul american

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman (d) şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela
Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman (d) şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela (Epoch Times Romania)

Prezent pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, din Otopeni, pentru a asista la procedura de extrădare a doi cetăţeni români acuzaţi de activitate infracţională de către autorităţile americane, ambasadorul Statelor Unite în România Adrian Zuckerman l-a criticat şi acuzat pe preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu că nu doreşte să ia măsuri în Parlament pentru combaterea traficului de persoane. Diplomatul american a amintit totodată despre recentul raport al Departamentului de Stat, în care se arată că problema traficului de persoane în România se datorează derapajelor privind statul de drept din timpul guvernului precedent.

„La 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat de Statele Unite. Raportul recunoaşte că problema traficului de persoane în România s-a datorat derapajelor privind statul de drept în timpul guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate. Eforturile din prezent ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane şi oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a afirmat ambasadorul american la Bucureşti.

Declaraţiile au fost făcute în contextul extrădării a doi cetăţeni români, a căror activitate infracţională desfăşurată la nivel internaţional a fost dejucată ca urmare a implicării directe a structurilor operative şi de cooperare internaţională din MAI în colaborare cu Interpol şi structuri specializate de la nivelul Statelor Unite ale Americii.

Cu acest prilej, Adrian Zuckerman a promis că SUA „vor folosi toate mijloacele legale pentru a ajuta Guvernul român în a pune capăt traficului de persoane”.

„Suntem azi, aici, pentru a îndeplini o promisiune pe care am făcut-o în urmă cu două luni. Am promis că Statele Unite vor folosi orice lege disponibilă şi resurse pentru a ajuta Guvernul român să pună capăt şi să descurajeze traficul de persoane. Am făcut această promisiune poporului român şi Guvernului României”, a precizat ambasadorul SUA.

Totodată, diplomatul american a ţinut să facă “o altă promisiune” şi anume că acesta este doar începutul în combaterea traficului de persoane, ameninţându-i pe cei care comit asemenea crime că vor fi urmăriţi pretutindeni.

„Acesta este doar începutul. După cum am spus, nu va exista niciun refugiu pentru cei care fac trafic de persoane. Sunteţi criminali, sunteţi laşi şi vă vom urmări în România, în SUA, în afara graniţelor noastre şi oriunde căutaţi să va ascundeţi. Preşedintele Trump şi eu ne-am angajat să folosim orice instituţie şi mijloace disponibile pentru a combate traficul uman şi crima organizată. Trebuie să îi mulţumesc din toată inima ministrului de Interne Vela, ministrului de Justiţie Predoiu şi procurorului general Scutea pentru eforturile lor care au culminat în extrădarea de astăzi. V-aţi ţinut cu toţii promisiunile să combateţi traficul de persoane. V-aţi ţinut promisiunile faţă de poporului român. Secretarul de Stat Mike Pompeo a descris recent traficul de fiinţe umane ca fiind o faptă cu adevărat rea. Este! Şi pentru ca acest act ticălos să prospere e nevoie doar ca oamenii buni să nu facă nimic”, a subliniat Adrian Zuckerman.

Potrivit MAI, în ceea ce priveşte identitatea celor doi extrădaţi, ar fi vorba despre un cetăţean român urmărit de autorităţile judiciare americane pentru comiterea infracţiunilor de trafic de migranţi şi complicitate la trafic de migranţi, reţea infracţională ce acţiona în România – Mexic – Statele Unite ale Americii. Cel de-al doilea cetăţean român capturat pe teritoriul României şi predat autorităţilor americane este cercetat pentru comiterea de infracţiuni informatice şi furt de identitate.

Vă invităm să urmăriţi materialul video

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne