Mii de soldaţi iranieni şi cubanezi s-ar afla în Siria

Cresc tensiunile între Israel şi Rusia, datorită manevrelor Kremlinului în Siria. Iranul dezvăluie reţele subterane prin care vehiculează rachete
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria.
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.10.2015

Israelul şi Iranul s-au angajat într-un duel al mesajelor miercuri şi joi, Rusia fiind de partea Teheranului.

Armata israeliană şi sursele sale de informaţii au dezvăluit, joi, că 3.000 de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene au aterizat în secret în Siria, aceasta fiind cea mai mare forţă terestră iraniană care a păşit vreodată pe teritoriul sirian.

Până acum, Israelul a ţinut ascunse informaţiile pe care le-a obţinut cu privire la mişcarea forţelor iraniene. Totuşi, luând în considerare numărul mare al soldaţilor, desfăşurarea continuă de forţe iraniene şi ruseşti în Siria şi posibilitatea ca trupele iraniene să fie trimise pe partea siriană a Înălţimilor Golan, liderii israelieni au decis să facă publice informaţiile.

Israelul este îngrijorat că Iranul ar putea profita de transferul trupelor israeliene de la graniţele sale nordice – care sunt trimise pe “fronturile” interne pentru calmarea violenţelor comise de palestinieni – pentru a obţine câştiguri teritoriale la graniţa dintre Israel şi Liban şi în zona Înălţimilor Golan.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au susţinut, miercuri noaptea, că au trimis drone şi unităţi de informaţii ale armatei din nord în centrul ţării pentru a pune capăt terorii palestiniene.

Unităţile de colectare de informaţii sunt relativ noi şi au fost ataşate recent la brigăzile şi diviziile de teren cu scopul furnizării de informaţii obţinute de posturile de observare, prin incursiuni în spatele liniilor inamice şi prin interogarea prizonierilor capturaţi. Transferul acestor unităţi în centrul ţării generează dificultăţi pentru IDF pe alte fronturi şi ar putea forţa armata să cheme la datorie militarii în rezervă foarte curând, dacă valul de teroare nu încetează.

Temându-se că IDF ar putea ataca forţele sale din Siria, Teheranul a trimis Ierusalimului un mesaj de intimidare: a publicat imagini cu reţelele sale de tuneluri subterane folosite pentru lansarea şi depozitarea rachetelor balistice.

Spectacolul regizat – rachete iraniene încărcate pe zeci de camioane uriaşe şi mai multe echipe pregătite pentru lansare – a urmărit să arate Israelului că Iranul este pregătit să ia măsuri imediate. Liderii Gărzilor Revoluţionare au fost prezentaţi la televiziunea de stat iraniană inspectând tunelurile şi rachetele şi călcând în picioare steaguri americane şi israeliene.

Cu o zi înainte, Iranul a anunţat că forţele sale au testat o nouă rachetă balistică de rază lungă, numită Emad, fără să specifice raza de acţiune a armei sau data şi locaţia lansării.

În Washington, răspunsul administraţiei Obama faţă de aceste mesaje a fost unul obişnuit de slab, afirmând că balistice sunt o altă încălcare a embargoului pentru arme impus de ONU împotriva Iranului.

Surse americane ale apărării au dezvăluit miercuri noaptea că Rusia a transportat în Siria unităţi militare cubaneze care vor lupta alături de armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Sursele au declarat că soldaţii sunt membri ai unităţilor cubaneze de blindate şi vor conduce tancuri siriene, adăugând că ministrul cubanez al Apărării, generalul Leopoldo Cintra Frias, se află în Siria împreună cu soldaţii.

Nu este prima oară când soldaţii cubanezi nu au sosit în Orientul Mijlociu. În 1974, URSS a transportat pe cale aeriană două brigăzi de tancuri cubaneze şi le-a plasat pe poziţii opuse forţelor israeliene de pe Muntele Hermon şi în alte părţi ale Înălţimilor Golan. În perioada februarie-mai, IDF a schimbat focuri de artilerie cu unităţile cubaneze. Acest război, condus în tabăra siriană de ofiţeri ruşi, s-a sfârşit în 31 mai 1974 cu semnarea unui acord de dezangajare militară între Israel şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor