Juncker: UE şi Turcia au căzut de acord asupra unui plan comun privind refugiaţii

UE a căzut de acord să deschidă noi capitole în discuţiile de multe timp amânate cu privire la intrarea Turciei în bloc iar, în schimb, aceasta va coopera în criza refugiaţilor. În plus, membrii UE ar putea acorda Turciei ajutoare financiare în valoare de câteva miliarde de euro.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (FREDRICK FLORIN/AFP/GETTY IMAGES)

Turcia şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord asupra “conţinutului exact al planului de acţiune comună” pentru a reduce fluxul de refugiaţi care sosesc în Europa, a declarat vineri dimineaţă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după summitul pe tema refugiaţilor care a avut loc la Bruxelles, conform Deutsche Welle.

În plus, UE şi Turcia vor accelera discuţiile privind micşorarea restricţiilor asupra acordării vizelor pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în blocul european, conform lui Juncker.

Planul prevede, în principal, acordarea unui ajutor suplimentar pentru a susţine Turcia, care a acceptat până acum aproximativ 2 milioane de refugiaţi pe teritoriul său. În condiţiile în care Turcia este şi principalul punct de plecare al sutelor de mii de refugiaţi care traversează Mediterana spre Europa, oficialii UE au insistat ca turcii să ia măsuri mai concrete pentru a limita activitatea traficanţilor de persoane.

Anterior, Turcia a cerut din partea europenilor o asistenţă financiara în valoare de 3 miliarde de euro, în timp ce Uniunea Europeană a oferit doar un miliard.

Comentând asupra acestei cereri, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summit că Turcia a cheltuit deja 7 miliarde de euro pentru refugiaţi şi că, în aceste condiţii, ar avea sens ca UE să ofere echivalentul.

Totuşi, detaliile financiare sunt încă discutate, conform lui Juncker. De asemenea, cele două tabere încă nu au impus un termen limită pentru implementarea planului.

UE are nevoie de un răspuns adecvat” din partea Turciei

Discutând cu presa, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a subliniat că acordul ar “avea sens doar dacă opreşte afluxul de refugiaţi” în Europa.

El a adăugat că Turcia va trebui să îşi respecte angajamentele şi să ajute la controlarea fluxului de imigranţi, majoritatea lor provenind din Siria, asigurându-se că cererile lor pentru azil vor fi administrate în mod corespunzător.

“Avem nevoie de un răspuns adecvat din partea Turciei. Ei sunt partenerii noştri în [această] criză şi se aplică principiul ‘oferă mai mult pentru a primi mai mult’”, a declarat el.

De asemenea, Merkel a anunţat că UE a fost de acord să deschidă noi capitole în discuţiile de mult timp suspendate privind aderarea Turciei la blocul european, fără a oferi însă alte detalii.

Duminică, Merkel se va întâlni cu liderii turci în Istanbul pentru a continua discuţiile.