Mii de persoane protestează la Madrid împotriva politicilor de austeritate

Protest contra austerităţii la Madrid, 23 noiembrie 2013. (GERARD JULIEN / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
24.11.2013

Străzile Madridului au fost invadate de mii de manifestanţi la apelul sindicatelor şi organizaţiilor cetăţeneşti cu scopul de a-şi arăta nemulţumirea faţă de politica de austeritate a guvernului şi pentru a solicita o serie de revendicări.

Summitul social, care a unit sindicatele şi o sută de asociaţii, a făcut apel la populaţie pentru acest marş împreună cu Valul cetăţenesc format din colective profesionale precum educaţia şi sănătatea pentru apărarea serviciului public, care fac manifestaţii de obicei împreună.

După o perioadă de doi ani de la venirea la putere a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy, în Spania au fost impuse măsuri de austeritate fără precedent, populaţia a făcut mari sacrificii. Ţara este în pragul unei crize sociale, rata şomajului fiind de peste 27 la sută. Totodată, Spania a împrumutat anul trecut 100 de milioane euro de la Uniunea Europeană pentru a recapitaliza băncile.

Programele severe de austeritate cuprind creşterea taxelor, diminuarea ajutoarelor sociale şi a salariilor din sectorul public, precum şi concedieri.

În 2011 şi 2012 în întreaga Spanie au avut loc numeroase proteste de amploare. După o perioadă mai relaxată în cursul anului 2013, acum protestele sunt din nou mai puternice.

"Suntem aici pentru 30.000 de motive. Le cerem să nu mai zdrobească poporul aşa cum o fac acum ", spune Epifanio Lopez, un muncitor în vârstă de 59 de ani.

Mişcarea indignaţilor a făcut de asemenea un apel la ieşiri în stradă în Plaza de España, unde organizaţia ecologistă Greenpeace a plasat, pe faţada unui imobil gol, o pancartă galbenă de 315 metri pătraţi pe care este scris "Nu legii anti-protest".

Sloganul vizează proiectul de lege privind securitatea, pe care forţele de stânga îl consideră un proiect de "represiune cetăţenească".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor