Jurnalist bulgar ameninţat pentru dezvăluirea crimelor comuniste

Hristo Hristov, jurnalist bulgar renumit pentru publicarea de articole ce dezvăluie adevărul despre aparatul represiv al fostului regim comunist din Bulgaria.
Hristo Hristov, jurnalist bulgar renumit pentru publicarea de articole ce dezvăluie adevărul despre aparatul represiv al fostului regim comunist din Bulgaria. (Courtesy of Velko Angelov)

Jurnalistul bulgar de investigaţii Hristo Hristov a dezvăluit diverse crime comise de Partidul Comunist Bulgar (PCB) şi a fost ameninţat de atunci. Guvernul ţării nu a condamnat public comunismul aşa cum au făcut-o alte ţări est-europene post comuniste.

“Această pagină a istoriei ar fi trebuit de mult timp să se afle în manualele şcolare”, a spus Hristov într-un interviu exclusiv cu The Epoch Times în 25 aprilie 2013. Bulgaria a fost sub conducere comunistă între 1945 şi 1989, timp în care a fost “creat un regim autoritar în Bulgaria cu ajutorul Armatei Sovietice şi a lui Iosif Stalin, prin intermediul crimelor nejudecate, a proceselor fabricate împotriva opoziţiei, prin intermediul exilului în lagărele de muncă şi prin strămutarea forţată a mii de familii”, a raportat Hristov pe website-ul său de ştiri desebg.com.

El a spus ziarului The Epoch Times că a fost ameninţat deoarece “cei care au avut legături cu aparatul represiv al PCB continuă să acţioneze – public sau în spatele scenei – pe baza unor procese socio-politice specifice.”

Luna trecută, Hristov şi familia sa au primit mai multe ameninţări cu violenţa, care ulterior s-au transformat în ameninţări cu moartea. Jurnalistul a făcut un apel la autorităţile bulgare. Ulterior, proeminenţi politicieni bulgari, incluzând şase membri ai Parlamentului European (P.E.) - Andrey Kovatchev, Vladimir Urutchev, Mariya Gabriel, Preslav Borisov, Nadezhda Neynsky şi Svetoslav Malinov – au luat atitudine în privinţa cazului său la o conferinţă de presă.

“În legătură cu ameninţările cu violenţa şi moartea împotriva jurnalistului Hristo Hristov, care sunt legate în mod direct de dezvăluirile făcute de el asupra activităţilor fostului serviciu secret de informaţii, ne exprimăm suportul pentru munca sa şi condamnăm încercările de a limita libertatea de exprimare. Cerem Ministerului de Interne şi Procurorului Public sa îl apere pe jurnalist şi familia acestuia în faţa oricărei încălcări a integrităţii lor şi să identifice sursa ameninţărilor”, au susţinut membrii P.E. într-o declaraţie comună.

Hristov este un reporter de investigaţii şi cercetător cu o experienţă de 23 de ani în domeniu. Între 2001 şi 2009, el a publicat analize ale diferitelor probleme şi a accesat arhivele fostului serviciu secret bulgar şi documentele Ministerului de Interne. În 2002, Hristov a lucrat pentru publicaţia britanică The Guardian şi în 2004 pentru Centrul Internaţional al Jurnaliştilor în Washington, D.C. Apoi şi-a creat propriul său website media.

Jurnalistul bulgar este specializat în analizarea arhivelor de tribunal şi în special acele arhive legate de crimele comise de PCB la care alţi cercetători şi istorici nu au acces.

El explică misiunea website-ului său: “Dorinţa mea este că, atunci când tinerii deschid paginile istoriei, să existe o sursă pentru a umple golurile din epoca comunismului din Bulgaria. Unul dintre aceste goluri este adevărul despre instituţia numită Serviciul Secret (Securitatea de Stat), despre activităţile sale şi rolul său ca instrument de represiune al Partidului Comunist Bulgar.”

Interviul exclusiv al lui Hristov la ziarul The Epoch Times

Epoch: Dumneavoastră şi familia dumneavoastră aţi fost ameninţaţi recent cu violenţa şi moartea. A avut loc un progres de când aţi depus apelul?

Hristov: Nu aş dori să intru în detalii. Ca fiecare cetăţean bulgar am făcut ceea ce trebuia să fac – am depus un apel la instituţiile legale responsabile. Ele ar trebui să fie capabile să lucreze în linişte, astfel că în acest stadiu ar fi bine să nu fac comentarii în mass media.

Epoch Times: În timpul unei conferinţe de presă în 23 aprilie, politicienii bulgari, incluzând membrii ai P.E., au insistat asupra expunerii autorului (sau autorilor) ameninţărilor anonime şi v-au susţinut în munca dumneavoastră. La ce vă aşteptaţi în continuare?

Hristov: Acest suport este extrem de important pentru mine. Mulţumesc tuturor celor care mă susţin public. Mulţumesc celor şase membri bulgari ai P.E. din cadrul Partidului Popular European (PPE) şi sper că va fi identificat autorul [sau autorii] acestor ameninţări sistematice ce au fost lansate de la începutul acestui an.

Epoch: Nu este prima dată când sunteţi ameninţat. Motivul acestor ameninţări stă în faptul că expuneţi adevărul despre trecutul comunist întunecat al Bulgăriei?

Hristov: În ultimele luni, ameninţările împotriva mea s-au intensificat. Cred că ele sunt un rezultat al postărilor pe website-ul meu, şi anume, expunerea persoanelor care au făcut parte din fostele servicii secrete precum şi publicarea de informaţii legate de trecutul comunist al Bulgăriei.

Epoch: Aşteptaţi suport din partea forţelor politice bulgare?

Hristov: Reprezentanţii politici individuali şi-au exprimat deja suportul lor. Dar nu doresc să concentrez atenţia publică pe ceea ce s-a întâmplat şi să las mass media să distorsioneze [adevărul]. Din acest motiv mi-am permis să vorbesc doar cu dumneavoastră, reprezentanţii ziarului The Epoch Times. Ameninţările împotriva mea reprezintă o lovitură asupra libertăţii de exprimare din Bulgaria.

Îmi pot imagina că pentru observatorii străini, cel mai absurd aspect al acestui caz este faptul că un jurnalist din Bulgaria este ameninţat pentru expunerea dosarelor fostului serviciu secret comunist şi pentru că expune numele şi acţiunile agenţilor săi. Ca o ţară ce este membră a NATO din 2003 şi membră a Uniunii Europene din 2007, un subiect precum acesta nu ar trebui să creeze astfel de probleme.

Această pagină de istorie ar fi trebuit să fie de mult timp în paginile manualelor noastre şcolare. Dar de fapt, cei legaţi de aparatul represiv al PCB continuă să acţioneze – public sau în spatele scenei – pe baza unor procese socio-politice specifice.

Sunt încrezător că există oameni care aprobă expunerea sistematică şi zilnică a faptelor serviciului totalitar comunist şi ale agenţilor săi. Şi website-ul meu face acest lucru.

Epoch: Atunci, aceasta înseamnă că în Bulgaria nu există libertate de exprimare? Este aceasta opinia dumneavoastră?

Hristov: Nu aş face o declaraţie atât de generală.

Este evident totuşi că, începând cu 2008, când Bulgaria a a fost afectată de criza economică, mediul mass mediei a fost de asemenea sever afectat. Nu este niciun secret că o parte din patronii companiilor media îşi folosesc media lor pentru a promova anumite interese specifice.

Dar când vine vorba de mine, mediul înrăutăţit al mass mediei nu îmi afectează sau limitează declaraţiile pe care le public. Urmez ceea ce este util pentru societate şi ceea ce este necesar pentru expunerea adevărului privind activitatea aparatului represiv al PCB.

Epoch: De ce este Bulgaria încă în umbra fostelor servicii secrete comuniste la 23 de ani după căderea regimului comunist?

Hristov: Se întâmplă aceasta pentru că în Bulgaria nu s-au întâmplat 3 lucruri – decomunismizarea, deschiderea arhivelor serviciului secret şi lustraţia vechii elite şi a maşinii sale de represiune.

Cel mai bun exemplu al tranziţiei este Republica Cehă şi cele mai bune practici pe care le vedem astăzi sunt în Germania. Printre toate rămăşiţele trecutului comunist, arhivele securităţii comuniste au cel mai mare impact asupra societăţii.

Arhivele serviciilor secrete ascund informaţii despre puterea economică a unora dintre oligarhii de astăzi. Dacă arhivele ar fi complet deschise, lumea ar putea să vadă mecanismele folosite de Partidul Comunist în timpul tranziţiei pentru a manipula persoanele care au fost agenţi ai sistemului şi pentru a menţine o pârghie de influenţă asupra lor.

Legea Arhivelor Serviciului Secret adoptată în 2006, deşi cu o întârziere de 16-17 ani, a permis societăţii bulgare să afle cel puţin cine ce este în Bulgaria contemporană, dacă nu chiar să primească dreptate pentru crimele comuniste.

În anii recenţi, ca urmare a măsurilor eficiente ale Comisiei pentru Arhivele Serviciului Secret, şi anume, prin anunţarea numelor agenţilor PCB, cetăţenii bulgari au putut să vadă clar că astfel de agenţi au obţinut în prezent poziţii de conducere la toate nivelurile.

În poziţiile de conducere, există foarte puţine locuri fara foşti agenţi. Nu voi vorbi despre agenţii neexpuşi deoarece, dacă toţi aceşti foşti agenţi ar fi expuşi, imaginea ar fi şocantă.

Epoch: Când va fi Bulgaria o democraţie adevărată?

Hristov: Din păcate, noi suntem martori ai unei democraţii de faţadă; o democraţie care a fost folosită într-o manieră dăunătoare pentru societate în diferite perioade ale istoriei recente – aceste lucruri sunt arătate de arhivele serviciilor secrete şi acesta este unul dintre motivele pentru care le investighez.

Dar pentru ideea de democraţie lupt în fiecare zi şi chiar dacă uneori ne simţim înşelaţi ar trebui să mergem mai departe pentru a lupta şi a apăra cu acţiuni reale principiile adevărate ale democraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe