Mii de persoane protestează împotriva lui Macron în Paris. Măsuri de securitate înăsprite

Protest împotriva lui Emmanuel Macron în capitala franceză Paris, 5 mai 2018.
Protest împotriva lui Emmanuel Macron în capitala franceză Paris, 5 mai 2018. (Captură Foto)

Un număr semnificativ de trupe de poliţie au fost desfăşurate în centrul Parisului, sâmbătă, când mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva reformelor propuse de preşedintele Emmanuel Macron. Protestul are loc la aproape un an de la investirea oficială a lui Macron.

Aproximativ 2.000 de membri ai forţelor de ordine au fost trimişi în capitală, în timp ce manifestanţii s-au adunat în Piaţa Operei pentru un protest numit “Petrecere pentru Macron”, ţinând cont că luna aceasta preşedintele francez marchează un an de când a ajuns la cârma ţării.

Evenimentul a fost lansat cu un picnic în masă, în timp ce acţiuni de amploare mai redusă au avut loc în oraşele sudice Toulouse şi Bordeaux.

Securitatea a fost înăsprită după ce câteva automobile şi un restaurant McDonald’s au fost incendiate în timpul demonstraţiilor ocazionate de Ziua Muncii în Paris.

Benjamin Griveaux, un purtător de cuvânt al guvernului, şi-a exprimat vineri temerile că protestul de sâmbătă din Paris ar putea deveni violent.

Autorităţile au avertizat manifestanţii să nu tulbure ordinea publică.

Protestul de astăzi face parte dintr-o serie de manifestanţii de amploare împotriva lui Macron, ale cărui reforme – inclusiv în cazul sistemului educaţional şi al operatorului feroviar de stat – au provocat tensiuni între guvern şi diverse grupuri şi sindicate ale muncii.