Parisul zguduit de violenţe: Sute de persoane arestate în timpul unui marş de Ziua Muncii

Mii de manifestanţi purtând cagule negre au deturnat un marş în Paris cu ocazia Zilei Muncii şi au produs pagube grave unor companii locale.
Manifestanţi mascaţi aruncă cu pietre în timpul unor ciocniri cu forţele de ordine în Paris, Franţa, 1 mai 2018.
Manifestanţi mascaţi aruncă cu pietre în timpul unor ciocniri cu forţele de ordine în Paris, Franţa, 1 mai 2018. (Anadolu Agency/Getty Images)

Pe fondul nemulţumirilor din sectorul muncii şi din rândul studenţilor, în contextul grevelor repetate în domeniul transporturilor şi cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a revoltei populare din mai 1968, sindicatul CGT a cerut sindicatelor muncii şi studenţeşti care au aceleaşi obiective să mărşăluiască din Place de la Bastille către Place d’Italie. Însă marşul a fost încetinit de un grup mare de manifestaţi îmbrăcaţi în negru, mulţi dintre ei purtând cagule şi chiar măşti de gaze, care a scandat lozinci precum “Toată lumea urăşte poliţia” în timp ce se aflau pe podul Austerlitz, care traversează Sena.

Poliţia pariziană a estimat grupul de manifestanţi violenţi la aproximativ 1.200 de persoane.

Activiştii violenţi au vandalizat un restaurant McDonald’s pe malul stâng al Senei, folosind dispozitive incendiare, potrivit AFP.

Reporteri locali aflaţi la faţa locului au postat fotografii şi videoclipuri pe reţelele sociale care arătau pagubele produse unităţii McDonald’s, precum şi automobile, un scuter şi un buldozer incendiate în apropierea staţiei de tren Austerlitz.

De asemenea, activiştii îmbrăcaţi în negru au atacat forţele de ordine cu diverse obiecte, la care poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Aproximativ 276 de manifestanţi au fost arestaţi, 102 au rămas în custodie în noaptea de marţi spre miercuri, a declarat poliţia, precizând că 31 de firme au suferit diverse pagube, 2 dintre ele fiind incendiate.

Poliţia pariziană emisese anterior un avertisment că unele grupuri ar putea folosi marşul de marţi pentru a răspândi violenţă şi a provoca daune materiale în capitala franceză.

Pe Facebook, un grup transmisese un apel ca ziua de marţi să fie transformată într-o “zi a iadului” pentru preşedintele Emmanuel Macron şi “lumea sa”.

În 2017, şase poliţişti au fost răniţi în Paris de Ziua Muncii, unul fiind rănit grav de un cocktail Molotov.

“Condamn cu tărie violenţele şi daunele comise cu ocazia marşului Zilei Muncii în Paris. Totul este pregătit pentru a opri aceste tulburări serioase ale ordinii publice şi a-i prinde pe făptaşii acestor acţiuni cumplite”, a afirmat pe Twitter ministrul de Interne, Gerard Collomb.

Într-un mesaj postat marţi noaptea pe Twitter, preşedintele Macron a condamnat violenţele care au marcat marşul din 1 Mai. El a promis că va face totul pentru ca făptaşii să fie identificaţi şi traşi la răspundere pentru acţiunile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe