Miculescu loveşte din nou. Trei jurnalişti persecutaţi pentru o dezbatere Frontline

SRR a început o procedură de cercetare împotriva jurnaliştilor de la Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş, se arată în scrisoarea deschisă trimisă ONG-uri conducerii ţării.
Ovidiu Miculescu
Ovidiu Miculescu (Epoch Times România)

Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune a început o procedură de cercetare împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş, se arată în scrisoarea deschisă trimisă ONG-uri preşedinţiei, guvernului şi Parlamentului în care acestea acuză o încălcare a dreptului la liberă exprimare.

”Cei trei jurnalişti au reclamat, în calitate de avertizori publici, într-o dezbatere publică o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR. Această campanie a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR. În loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare decide să cerceteze jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocate. Cercetarea crează premisele ca jurnaliştii din SRR să lucreze sub presiunea autocenzurii”, se arată în comunicatul remis Epoch Times.

Epoch Times redă textul integral al scrisorii deschise remise redacţiei:

”Preşedintelui României
Prim-ministrului Guvernului României
Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor

Constatăm cu surprindere şi îngrijorare declanşarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş.

Semnalăm faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare.

Cei trei jurnalişti au reclamat, în calitate de avertizori publici, într-o dezbatere publică o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR.

Această campanie a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR. În loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare decide să cerceteze jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocate.

Cercetarea crează premisele ca jurnaliştii din SRR să lucreze sub presiunea autocenzurii.

Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administraţiei Miculescu.

Atragem atenţia că rolul şi misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum şi libertatea jurnaliştilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor şi cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică.

Vom urmări cu maximă atenţie cazul celor trei jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune şi ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini şi asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua.

Vă solicităm, având în vedere calitatea în care aţi nominalizat membri în Consiliul de Administraţie al SRR, să identificaţi formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

ActiveWatch
APADOR-CH
Asociaţia Frontline Club Bucharest
Asociaţia Pro Democraţia
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Român de Politici Europene
Freedom House România”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură