Iranul susţine că a dezmembrat o reţea americană de spionaj cibernetic

(Frank Chen/Getty Images)

Teheranul a declarat că a expus o reţea americană de spionaj cibernetic condusă de CIA şi, ca urmare, un anumit număr de spioni au fost arestaţi în câteva ţări, potrivit RFE/RL. Un înalt oficial iranian din domeniul securităţii a făcut remarcile duminică, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi SUA.

În ultimele săptămâni, SUA şi aliaţii săi au acuzat Iranul de implicare în atacuri asupra unor petroliere în apropierea Golfului Persic – acuzaţii respinse de Teheran.

“Una dintre cele mai complicate reţele de spionaj cibernetic ale CIA, care a avut un rol important în operaţiunile CIA în diferite ţări, a fost expusă de agenţiile de informaţii iraniene în urmă cu ceva timp şi a fost dezmembrată”, a declarat duminică Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale din Iran, potrivit reţelei de televiziune de stat IRIB.

“Am distribuit aliaţilor noştri informaţiile privind reţeaua expusă, lucru care a dus la identificarea şi arestarea unor agenţi CIA”, a adăugat Shamkhani, fără a specifica numărul presupuşilor agenţi CIA arestaţi şi în care ţări ar fi fost închişi.

În plus, Shamkhani a afirmat, fără a da detalii, că o parte din informaţiile referitoare la acest caz au fost publicate de SUA, astfel încât Iranul ar putea acum să publice respectivele date pentru ca publicul să fie conştient de ele.

Preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni economice dure împotriva Teheranului, urmărind să reducă la zero exporturile de petrol iraniene.

De asemenea, SUA a trimis recent în Orientul Mijlociu un portavion, câteva bombardiere şi o baterie de rachete Patriot şi a anunţat trimiterea unui număr suplimentar de peste 1.000 de soldaţi americani în regiune, generând temeri privind posibilitatea izbucnirii unui conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe