Ambasadorul Iranului în Marea Britanie: „Din păcate ne îndreptăm spre o confruntare” cu SUA

Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad
Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad (Getty Images)

Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad, a avertizat că SUA şi Iran „din păcate se îndreaptă către o confruntare care este foarte serioasă pentru întreaga regiune”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un interviu cu Christiane Amanpour de la CNN, ambasadorul iranian a reacţionat la tensiunile dintre cele două ţări care se amplifică rapid – de exemplu, luni seara, SUA a anunţat că trimite un număr suplimentar de 1.000 de soldaţi americani în Orientul Mijlociu – în condiţiile în care Washingtonul continuă să învinuiască Teheranul pentru atacarea recentă a două petroliere în Golful Oman.

Baeidinejad, înalt oficial iranian în cadrul Ministerului de Externe al Iranului, a negat acuzaţiile şi a avertizat Casa Albă că îi „va părea foarte rău” dacă va subestima Iranul, în cazul izbucnirii unui conflict militar. Ambasadorul nu a prevăzut posibilitatea unor planuri americane pentru un atac limitat în Golful Persic, dar a susţinut că s-ar putea ca anumite planuri să fie în curs de derulare cu scopul de a declanşa o luptă.

„Sunt sigur că acesta este un scenariu la care unii oameni lucrează, şi vor împinge SUA într-o confruntare. Sper că oamenii din Washington vor fi foarte atenţi şi să nu subestimeze determinarea iraniană. Dacă ei intră într-un moment inoportun într-un conflict, le va părea foarte rău, din cauză că suntem complet pregătiţi de guvernul nostru şi de forţele noastre încât să nu cedăm în faţa Statelor Unite”, a declarat Baeidinejad pentru CNN.

El a explicat că Iranul nu se opune negocierilor, însă a precizat că SUA nu ar trebui să se amestece în relaţiile economice ale Iranului cu alte ţări, o tactică pe care a numit-o „terorism economic”.

Când a fost întrebat cine ar fi fost de vină pentru atacarea celor două petroliere, Baeidinejad a indicat alte ţări din regiune „care au investit puternic, miliarde şi miliarde de dolari, pentru a atrage SUA într-un conflict militar cu Iranul”.