Merkel doreşte legături cu Rusia dar participarea acesteia la G7 este “de neconceput”

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.06.2015

Cancelarul german Angela Merkel a declarat încă o dată că este “de neconceput” ca Rusia să se realăture Grupului celor Şapte (G7) puteri economice după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, conform RFE/RL.

“Participarea rusă este de neconceput pe moment. G7 este un grup de state care împărtăşesc valori precum democraţie şi aplicarea legii”, a susţinut Merkel într-un interviu cu agenţia germană de ştiri DPA.

“Principiile noastre includ faptul că apărăm legea internaţională şi integritatea graniţelor naţionale deoarece ele formează baza ordinii noastre mondiale. În contrast, anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea a fost o încălcare a legii internaţionale.”

Poziţia cancelarului german este susţinută şi de premierul canadian Stephen Harper, care a declarat joi că Rusiei nu trebuie să i se permită să revină la G7 atâta vreme cât preşedintele acestei ţări este Vladimir Putin, conform agenţiei de ştiri Unian.

Merkel a declarat că Rusia continuă să participe la procesul luării de decizii economice globale prin grupul mai amplu G20, care include şi ţări aflate în curs de dezvoltare precum India şi China, care au economii mari dar nu pe deplin industrializate.

“Nu putem rezolva anumite conflicte, precum cel din Siria, fără Rusia. Din acel motiv menţin un contact regulat cu [preşedintele rus] Vladimir Putin”, a adăugat cancelarul german.

La rândul său, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că este nevoie de o construire a dialogului între comunitatea internaţională şi Rusia pentru a se sfârşi criza din Ucraina, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

“Avem nevoie de Rusia pentru a rezolva conflictele din Europa, Siria, Irak şi Libia, dar şi pentru a aborda problema programului nuclear iranian”, a declarat Steinmeier pentru ziarul german Neue Ostanbrücker Zeitung.

Următorul summit G7 va avea loc în 7-8 iunie în Elmau, Bavaria, şi va aborda o serie de probleme economice şi geopolitice, incluzând criza din Ucraina, schimbarea climatului şi terorismul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor