Stoltenberg critică Rusia datorită amplificării conflictului ucrainean

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

NATO a declarat joi că Rusia livrează arme sofisticate rebelilor separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei, acuzaţii pe care atât Kievul cât şi aliaţii săi le-au făcut de-a lungul acestui conflict în ciuda negărilor vehemente venite din partea Moscovei, susţine Yahoo News.

Amplificarea violenţelor din estul Ucrainei în 3 iunie a dus la moartea a cel puţin 26 de persoane, soldaţi şi civili, conform autorităţilor ucrainene şi pro-ruse.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi ca armata ţării să fie pregătită pentru posibilitatea unei invazii depline din partea Rusiei de-a lungul întregii porţiuni de graniţă comună.

“Avem informaţii precise că Rusia este prezentă în estul Ucrainei şi că a trimis mari cantităţi de armament greu şi avansat către separatişti”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg aflat joi în prima sa vizită oficială în capitala norvegiană Oslo.

“Piese de artilerie, sisteme antirachetă şi sisteme de arme avansate. Ei [ruşii] au furnizat peste 1.000 de unităţi din aceste tipuri de arme către separatişti”, a susţinut şeful NATO.

“Rusia are o răspundere aparte (în privinţa sfârşirii conflictului) deoarece îi susţine pe separatişti şi le furnizează arme de calibru mare. De asemenea, ei [ruşii] au trupe în estul Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.

Moscova neagă că a trimis trupe în Ucraina sau că ajută la înarmarea rebelilor în ciuda faptului că Occidentul susţine că dispune de dovezi clare care susţin contrariul.

Recent, trupele ucrainene au capturat în regiunea separatistă Lugansk doi luptători ruşi care au recunoscut ulterior că, în momentul capturării lor activau în armata rusă şi se aflau în misiune specială pe teritoriul ucrainean.

Stoltenberg a cerut ambelor tabere ale conflictului să îşi retragă armamentul greu de pe linia frontului şi să depună eforturi pentru implementarea prevederilor acordului de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

“Ceea ce am vazut în ultimele 24 de ore în Ucraina ne aduce aminte că acordul de pace este foarte fragil şi că încă au loc încălcări ale acestuia”, a mai susţinut şeful NATO.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească vineri într-o şedinţă de urgenţă cerută de Lituania, pentru a discuta despre intensificarea luptelor din Ucraina.

Conform noilor date ale ONU, peste 6.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict care a izbucnit în aprilie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.