Rusia nu este o ameninţare imediată pentru statele NATO, susţine Stoltenberg

Soldaţi americani călătoresc pe blindate în cadrul unui exerciţiu NATO în localitatea Smârdan, Romania, 24 martie 2015.
Soldaţi americani călătoresc pe blindate în cadrul unui exerciţiu NATO în localitatea Smârdan, Romania, 24 martie 2015. (Captură Foto)

Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată pentru ţările NATO şi alianţa militară încă speră că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, a declarat joi secretarul general al NATO Jen Stoltenberg, conform Yahoo News.

Rusia a manifestat dorinţa de a-şi folosi forţa pentru a schimba graniţele în Europa, a declarat şeful NATO în timpul primei sale vizite oficiale în Norvegia, ţara sa natală. El s-a referit la peninsula ucraineană Crimeea, estul Ucrainei şi Georgia ca exemple ale acţiunilor agresive şi expansioniste ale Rusiei.

“Vedem o tot mai mare imprevizibilitate, instabilitate şi nelinişte. ... (Dar) cred că nu există o ameninţare imediată dinspre Est împotriva oricărei ţări NATO”, a declarat Stoltenberg la postul de radio norvegian NRK.

NATO a declarat joi că Rusia livrează arme sofisticate rebelilor separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei, acuzaţii pe care atât Kievul cât şi aliaţii săi le-au făcut de-a lungul acestui conflict în ciuda negărilor vehemente venite din partea Moscovei.

Conflictul ucrainean a neliniştit în special Letonia, Lituania şi Estonia, singurele ţări post-sovietice care s-au alăturat alianţei militare vestice.

Statele baltice sunt micuţe şi izolate de restul Uniunii Europene şi pe teritoriul lor locuiesc minorităţi vorbitoare de limbă rusă, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în 2014 că Moscova are dreptul să intervină cu forţă militară pentru a proteja minorităţile respective.

Mai mult, ţările NATO susţin că forţele ruse şi-au intensificat infiltrările aeriene şi maritime în teritoriul baltic de la începerea crizei ucrainene. La rândul său, NATO a desfăşurat recent în apele nordice ale Europei unul dintre cele mai complexe exerciţii ale sale împotriva submarinelor.

Stoltenberg, care anterior a fost premier norvegian, a declarat că, în ciuda tensiunilor, relaţiile dintre NATO şi Rusia s-ar putea îmbunătăţi, solicitând Moscovei să respecte şi să implementeze total acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

“Ţelul nostru rămâne în continuare cooperarea cu Rusia... Această [cooperare] serveşte NATO şi serveşte Rusia”, a declarat el.

Amplificarea violenţelor din estul Ucrainei în 3 iunie a dus la moartea a cel puţin 26 de persoane, soldaţi şi civili, conform autorităţilor ucrainene şi pro-ruse.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească vineri într-o şedinţă de urgenţă cerută de Lituania, pentru a discuta despre intensificarea luptelor din Ucraina.

Conform noilor date ale ONU, peste 6.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict care a izbucnit în aprilie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.