Medvedev, pe Facebook: Rusia va reacţiona dacă Ucraina cere aderarea la NATO

Premierul rus Dmitri Medvedev.
Premierul rus Dmitri Medvedev. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a atenţionat marţi, pe contul său de Facebook, că Rusia va trebui să reacţioneze dacă Ucraina cere aderarea la Alianţa Nord Atlantică, fără să ofere detalii despre modul în care ar reacţiona, relatează Agerpres.

Anunţul prim-ministrului rus a survenit în contextul în care parlamentul de la Kiev dezbate, începând din 18 decembrie, o lege ”privind implementarea de amendamente ce prevăd renunţarea de către Ucraina la politica sa de ţară nealiniată”.

”Preşedintele Ucrainei a trimis în Rada Supremă (parlamentul unicameral) un proiect de lege ce prevede renunţarea la statutul de ţară nealiniată pentru ţara sa: de fapt, o cerere de aderare la NATO, transformând Ucraina într-un potenţial inamic militar al Rusiei”, a explicat Medvedev.

Recent, Congresul american a adoptat un act prin care SUA poate furniza echipament letal Ucrainei şi poate implementa un nou nivel de sancţiuni Moscovei, care este implicată într-un război în estul Ucrainei prin susţinerea forţelor pro-ruse din teritoriile Doneţk şi Lugansk.

Asemănând legislaţia cu amendamentul Jackson-Vanik, prin care Statele Unite a menţinut o serie de restricţii comerciale o perioadă de 60 de ani, premierul rus a afirmat că legislaţia americană este o ”lege antirusească”, care poate ”otrăvi relaţiile cu Statele Unite” pentru o perioadă lungă de timp.

”Preşedintele SUA a semnat o lege antirusească, ce-i permite oricărui preşedinte american să folosească în orice moment sancţiunile împotriva ţării noastre. La fel ca în cazul amendamentului Jackson-Vanik, relaţiile noastre cu SUA vor fi otrăvite timp de decenii”, a susţinut premierul rus.

Totuşi, Rusia se află într-o criză economică severă care ar putea afecta şi mai mult populaţia ţării, deja lovită de ultimele valuri de sancţiuni aplicate de Moscova ţărilor occidentale, precum interzicerea importurilor de alimente din mai multe state occidentale. Sancţiunile ruse au provocat o lipsă de produse alimentare şi o creştere a preţurilor la produse alimentare în magazinele din Rusia.

Iar de vreme ce economia ţării este în declin încă de la începutul conflictului cu Ucraina, după ocuparea peninsulei Crimeea în luna martie, Moscova îşi permite din ce în ce mai puţin să reacţioneze împotriva Occidentului, după ce bugetul ţării a fost afectat sever de declinul rublei şi de scăderea preţului la ţiţei.