May câştigă la limită un vot în Parlament privind comerţul cu UE

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Leon Neal/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a reuşit să câştige, la limită, un vot important, marţi, în Parlament respingând un amendament al parlamentarilor pro-UE din propriul partid, evitând o rebeliune care ameninţa să adâncească criza generată de strategia sa pentru Brexit, potrivit Reuters.

Parlamentul a votat cu 307 voturi la 301 împotriva amendamentului la legislaţia comerţului, care ar fi impus guvernului să negocieze o înţelegere vamală cu UE, dacă până la momentul ieşirii din Uniunea, în 2019, nu va exista un acord comercial cu blocul comunitar. De asemenea, votul a fost văzut ca un test al abilităţii lui May de a realiza Brexitul şi de a-şi păstra funcţia.

De altfel, May şi-a ameninţat oponenţii din Partidul Conservator că va declanşa alegeri anticipate în această vară dacă ei vor vota împotriva planurilor guvernamentale legate de politica vamală post-Brexit, potrivit Reuters.

Dar nu există nicio garanţie că problema păstrării unei forme de uniune vamală – pe care parlamentarii britanici pro-UE o văd vitală pentru menţinerea lanţurilor industriale şi de aprovizionare comercială – nu va reapărea.

Amendamentul de marţi a avut o natură tehnică, concentrându-se pe transformarea acordurilor comerciale dintre UE şi ţările din afara Uniunii în acorduri bilaterale cu Marea Britanie şi, iniţial, nu a urmărit să sfideze noua politică comercială.

Totuşi, guvernul a suferit o înfrângere neaşteptată la un amendament separat, ceea ce înseamnă că acum i se va cere să ajungă la un acord care va permite Marii Britanii să aibă o participare continuă la un cadru reglementativ european în domeniul medicamentelor.

May urmează să se confrunte cu noi provocări la adresa strategiei sale privind Brexitul după vacanţa de vară. Orice acord final cu UE va necesita de asemenea o ratificare de către un Parlament divizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe