Chevronul acţionat în instanţă, pentru a opri lucrările de explorare la Pungeşti [video]

Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013
Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013 (ADRIAN ARNAUTU / AFP / Getty Images)

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au amânat pentru data de 22 mai judecarea acţiunii prin care Asociaţiile Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Salvaţi Bucureştiul, România fără Ei şi Fundaţia Eco-Civica cer emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva Chevron pentru suspendarea lucrărilor la sonda Siliştea - Pungeşti.

Acţiunea în instanţă coincide cu demararea activităţilor de explorare propriu-zisă a gazelor de şist la Pungeşti. În urmă cu două zile, Chevron confirma începerea activităţilor de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, lucrări care ar fi demarat, conform companiei, după finalizarea tuturor verificărilor de siguranţă şi performanţă.

Conform verificărilor asociaţiilor de mediu însă, lucrurile nu stau chiar cum spune Chevron, ba dimpotrivă. Zgomotul produs de foraje se aude la kilometri de comuna ai cărei locuitori militează de luni de zile împotriva exploatării gazelor de şist.

Miza acestui proces este, în principal apa, ne-a explicat dl Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul: "Sub pretextul unei monitorizări a apei din interiorul platformei, de fapt ei îşi extrag apa de acolo şi fiind vorba de o cantitate de mare de apă, aproape 2 milioane de metri litri, pot să sece fântânile oamenilor din Pungeşti. Viitoarele procese vor viza şi alte aspecte, având în vedere că acordurile de mediu pe care ei le au încalcă mai multe legi naţionale şi europene" a declarat dl Nicuşor Dan, care de-a lungul timpului a câştigat numeroase procese cu autorităţile pe teme de mediu.

"Deşi în Acordul de Mediu se spune că Chevron avea un acord de furnizare cu Aquavas Negreşti, constatăm că acolo nu s-a produs nici un fel de furnizare de apă iar acum vedem că Chevron a depus la dosar depus un document de notificare a agenţiei de mediu prin care spun că schimbă furnizorul. Notificarea este făcută pe 30 aprilie, ulterior introducerii de către noi în instanţă." ne-a explicat la rândul său Dl. George Epurescu, preşedinte România fără Ei, asociaţie care a participat activ la documentaţia acţiunii la faţa locului.

Numai pentru foraj ei au nevoie de aproximativ 2 milioane de litri, pentru forajul la 3000 de metri şi în plus mai au nevoie de 500 de metri cubi deci alţi 500.000 de litri pentru cimentul pe care îl vor face, ne-a explicat dl Epurescu arătând că există motive întemeiate de suspiciune că puţurile pentru aşa-zisa monitorizare a apei săpate de Chevron vor fi de fapt pentru aprovizionare cu apă din pânza freatică a comunei Pungeşti.

Mai multe informaţii despre natura procesului, modul în care Chevron a încercat prin varii subtrefugii să fenteze legea, despre problemele cu Acordul de Mediu, puteţi afla urmărind interviul cu dl George Epurescu, pe pagina originală Epoch Times.

Reamintim că cererea de ordonanţă preşedinţială face parte dintr-un şir de acţiuni ce vizează oprirea lucrărilor Chevron atât la Pungeşti cât şi în alte părţi ale ţării. Astfel, Asociaţia România a mai deschis o acţiune, la Curtea de Apel Bucureşti, prin care cer anularea şi suspendare a celor 6 Hotărâri de guvern prin care au fost aprobate acordurile petroliere din vestul ţării, mai exact în perimetrele Parţa, Tulca, Curtici, Tria, Paulis, Buziaş la Curtea.