Biden: România, o ţară mai puţin dependentă de energia rusească, va juca un rol esenţial în domeniul energetic

Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden
Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a afirmat, într-un interviu pentru Mediafax, că Statele Unite pot ajuta ţările europene, inclusiv România, să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, adăugând totodată că ţara noastră este mai puţin dependentă de energia ruşilor, care îşi folosesc resursele ca arme politice împotriva vecinilor, şi, cu sprijinul SUA, va putea juca un rol esenţial în integrarea şi interconectarea surselor de energie europene.

"Rusia nu ar trebui să poată să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi", a subliniat Joe Biden, adăugând că SUA poate ajuta ţările europene, inclusiv România, să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti.

Totodată, acesta este de părere că "securitatea şi stabilitatea acestei regiuni depind de existenţa mai multor furnizori şi a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabilă şi mai sigură a Europei cu energie va echivala cu o lume şi o economie mondială mai stabile şi mai sigure".

Joe Biden a precizat că este de acord cu vocile din Europa care au opinat că a venit vremea consolidării securităţii energetice, care ar trebui să fie următorul capitol al proiectului european de integrare şi extindere a pieţei.

"Făcut aşa cum trebuie, acest lucru ar schimba situaţia în Europa. Iar Statele Unite sunt pregătite să continue să ajute. De mult timp, SUA susţine eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea pieţe de energie mai flexibile şi de a spori eficienţa energetică, astfel încât nicio ţară să nu poată folosi sursele de energie ca arme politice", a adăugat vicepremierul american.

Consiliul Energetic SUA-UE face eforturi, susţine Biden, pentru a le oferi consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice. De asemenea, oficialul a afirmat că Statele Unite colaborează cu ţări din Europa, precum România, "pentru a le spori producţia internă de energie prin explorarea resurselor convenţionale şi neconvenţionale de gaze".

"De asemenea, vom continua să susţinem România, o ţară mai puţin dependentă de energia rusească, pentru că ea să joace un rol esenţial în integrarea şi interconectarea surselor de energie europene. SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA pentru că ştim că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliaţii noştri europeni şi pe alţi parteneri strategici. Până în prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiţionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atât către ţări cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cât şi către cele cu care nu avem, de exemplu în Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele în context, acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care ţările europene le importă în prezent din Rusia. Ştiu că lucrând împreună vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur şi mai prosper pentru România şi această regiune", a concluzionat Joe Biden.