Matei Dobrovie: Procedura de redobândire a cetăţeniei române, blocată de ANC. Populistul Codreanu laudă instituţia

Paşaport
Paşaport (facebook.com / Matei Dobrovie)
Maria Maevschi
03.08.2020

Procesul de redobândire a cetăţeniei române pe baza art.11 a fost întrerupt de tot în contextul pandemiei de coronavirus, scrie deputatul român Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, etnicii români din Republica Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România, având în vedere restricţiile şi carantina, pentru a-şi depune cererile la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), şi nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălţi, Cahul şi Chişinău, care au suspendat temporar aceste activităţi.

„Cu toate astea, ANC refuză depunerea prin mandatar cu procură specială, deşi vorbim despre o stare de pandemie. Am cerut explicaţii preşedintei ANC privind raţiunea pentru care nu consideră motiv temeinic justificat această situaţie de excepţie.

Reamintesc că art.13 alin 1 din legea 21/1991 prevede: ʻCererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetăţeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, fiind însoţită de acte care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta legeʼ, se mai arată în postarea lui Dobrovie.

Faptul că faci programări online pentru persoane despre care ştii aproape sigur că nu pot să vină este lipsit de sens, a explicat parlamentarul de la Bucureşti, punctând că încă aşteaptă răspuns la întrebările:

  • De ce nu este pandemia un motiv temeinic justificat pentru depunerea cererilor de redobândire a cetăţeniei prin mandatar cu procură specială?
  • De ce nu sunt luate în calcul nici măcar cererile cetăţenilor R.Moldova care solicită urgentarea procedurii din motive de boală gravă şi necesitate de a se trata într-o clinică din România?

Totodată, Dobrovie a punctat că înţelege de ce consulatele îşi protejează personalul şi reduc riscul de infecţie, dar nu poate deloc să înţeleagă de ce ANC, condusă de PMP, refuză o soluţie simplă, cu risc scăzut epidemiologic, preferând în schimb să blocheze total procedura de redobândire a cetăţeniei.

„La fel, îmi este foarte neclar cum de preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Constantin Codreanu, laudă eficienţa ANC când aceasta a blocat total redobândirea şi cum acesta se substituie instituţiei, sunând la cetăţeni din R.Moldova pentru a-i anunţa, înaintea ANC, că au redobândit cetăţenia română.

Se ocupă acest deputat cu acordarea cetăţeniei? Dacă da, în baza cărei legi? Ce atribuţii are în acest sens? Cum de are acces la date personale ale cetăţenilor? Ce statut are aşa-zisul ʻCentru pentru Cetăţenie Românăʼ din cadrul biroului său parlamentar şi cum intermediază/ajută acesta la obţinerea cetăţeniei române?”, s-a întrebat retoric deputatul PNL.

Amintim că anterior Ambasada României în Republica Moldova a anunţat că, începând cu data de 27 iulie 2020, Secţia Consulară de la Chişinău îşi va relua gradual activitatea pentru depunerea cererilor de obţinere a documentelor de stare civilă (înregistrare primară a naşterii, înscriere naştere şi căsătorie în registrele de stare civilă româneşti), precum şi călătorie (paşaport electronic), doar pentru solicitanţii ale căror programări au fost anulate în contextul pandemiei de COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor