Mânăstirea suspendată de pe Muntele Heng

Manastirea Suspendata de pe Muntele Heng, China.
Manastirea Suspendata de pe Muntele Heng, China. (Internet)

Mânăstirea Xuankong sau Mânăstirea Suspendată este una dintre atracţiile cele mai faimoase ale Muntelui Heng – cel mai mare dintre cei Cinci Munţi Sacri ai Chinei. A fost construită în timpul dinastiei Wei de Nord (386-534 d.C). Mânăstirea Suspendată are o istorie de 1.400 de ani, supravieţuind în mod miraculos tuturor calamităţilor ce s-au abătut asupra ei de-a lungul timpului.

Designul arhitectural este ingenios şi structura, agăţându-se de prăpastie, pare să sfideze gravitaţia. A fost nevoie de ceva mai mult decât înţelepciunea unui arhitect obişnuit pentru a cuibări o mănăstire pe peretele vertical al unui munte. Există mai mult de 40 de verande, săli, alei şi turnuri în interiorul structurii sale, care urmează forma neregulată a peretelui stâncos. Construcţia este robustă şi solidă, în ciuda poziţiei sale precare. Fundaţia mânăstirii este construită pe stănci. Structura de susţinere, realizată din bârne de lemn orizontale şi verticale care se completează reciproc, dă naştere unei imagini arhitecturale extrem de surprinzătoare.

Un alt mister ce învăluie Mânăstirea Suspendată este că ea adăposteşte statuile lui Sakyamuni, Lao Zi şi Confucius, una lângă alta. Ar putea fi un motiv special pentru prezenţa într-un templu taoist a statuilor fondatorilor a trei căi spirituale total diferite. Sakyamuni reprezintă Şcoala Budistă, care cultivă „Shan” – Compasiunea, Lao Zi reprezintă Şcoala Tao, care cultivă “Zhen” – Adevărul, iar Confucius reprezintă şcoala confucianistă, care cultivă „Ren” – Toleranţa, toate trei fiind filozofii acceptate pe scară largă în întreaga lume.

Totuşi este improbabil ca fondatorul acestui templu să fi cultivat în trei şcoli de cultivare diferite în acelaşi timp, acest lucru fiind incacceptabil pentru un cultivator. În comunitatea cultivatorilor o cerinţă esenţială este ca discipolii să se dedice unei singure căi de cultivare, urmând doar principiile acelei căi. Numai după ce s-a ajuns la perfecţiune într-o anumită şcoală, cultivatorul poate urma o altă cale de cultivare. Prin urmare, Mânăstirea Suspendată are multe mistere.