Liu Gongquan, un măreţ maestru în caligrafie şi consilier exemplar

Liu Gongquan, un măreţ maestru în caligrafie şi consilier exemplar.
Liu Gongquan, un măreţ maestru în caligrafie şi consilier exemplar. (Zona Yeh / Epoch Times)

Liu Gongquan (778-865) în istoria chineză a fost un caligraf faimos din perioada dinastiei Tang. Caligrafia lui este caracterizată prin putere, graţie şi structură îngrijită, fiind onorată de către generaţii de caligrafi.

La vârstă de 29 de ani a luat examenul imperial, lucrând pentru guvernul local ca un oficial inferior. Când a trecut de 40 de ani, scrisul său i-a atras atenţia împăratului. La scurt timp el a fost convocat de împărat în capitala Chang'an, după care a început să servească la curte. El a fost cunoscut ca un om corect şi sincer, mulţi oameni simţindu-i personalitatea reflectată în caligrafia sa, care era la mare cerere din partea nobililor cu gusturi scumpe.

Liu Gongquan a slujit şapte împăraţi în timpul serviciului său. Poemele şi caligrafiile sale împreună cu sfaturile sale sincere au fost apreciate de către aceştia.

Unul dintre împăraţi adesea nu-şi îndeplinea datoria, scăpând de sub control afacerile imperiale. O dată, discuta cu Liu despre caligrafie, după care l-a întrebat, ce-l face să fie un caligraf atât de bun. La care Liu a răspuns: “Pensula reflectă inima. Dacă inima este onestă, atunci şi peria va fi.” Împăratul şi-a dat seama că Liu nu numai că i-a sugerat o metodă de a scrie caligrafie bine, dar i-a recomandat să-şi îndeplinească datoria pentru afacerile imperiale.

Un alt împărat a avut o dată o întâlnire cu cancelarii săi în timp ce era şi Liu prezent. Când discuţia a ajuns la viaţa modestă a împăraţilor antici, împăratul şi-a scos mânecile, spunând cu mândrie: “Această haină este destul de veche, dar eu încă o mai port.” Toţi cancelarii au început să-i aducă laude împăratului, cu excepţia lui Liu.

Fiind întrebat de către împărat, Liu a răspuns: “Majestate, să fii împărat implică să conduci imperiul şi să ai grijă de popor. Cel mai important lucru este acela de a selecta oameni virtuoşi şi talentaţi, care să servească imperiului, de a-i demite pe cei nici corecţi nici competenţi, de a accepta un sfat bun şi a stabili un sistem echitabil şi eficient. Aceste măsuri ar duce la o societate civilizată şi o naţiune prosperă. Pentru comparaţie, a purta o haină veche nu este altceva decât o chestiune banală.”

Împăratul nu s-a supărat, din contra l-a lăudat pe Liu ca pe un “consilier exemplar”.

În cultura chineză este bine cunoscut că, caligrafia, literatura, pictura şi alte lucrări artistice reflectă personalitatea, virtuţile, gândurile şi sentimentele autorului. Oamenii spun adesea că spiritul dreptăţii şi moralitatea lui Liu sunt reflectate în caligrafia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură