Maia Sandu transmite trei mesaje deputaţilor Blocului ACUM, colegilor din Partidul Socialiştilor şi cetăţenilor

Prim-ministrul Sandu le aminteşte colegilor din Blocul ACUM că au venit la guvernare pentru a scoate gunoiul din ţară, iar gunoiul miroase urât, astfel că este nevoie de oameni care sunt gata să-şi murdărească hainele pentru curăţarea ţării de gunoi.
Maia Sandu, prim-ministrul RM
Maia Sandu, prim-ministrul RM (facebook.com / Maia Sandu)

În contextul unui mesaj apărut pe contul de socializare al deputatului socialist Vlad Bătrîncea care îi învinuieşte pe unui deputaţi şi miniştri ai blocului ACUM că ar face declaraţii denigratoare la adresa Partidului Socialiştilor şi a instituţiei prezidenţiale, prim-ministrul Maia Sandu a specificat că vine cu trei mesaje, adresate deputaţilor Blocului ACUM, membrilor Partidului Socialiştilor şi cetăţenilor.

În primul rând, mă adresez colegilor mei, deputaţilor din blocul ACUM – calea pe care o parcurgem pentru a asigura că ţara noastră intră în normalitate, o normalitate a bunului-simţ, întâi de toate, este una dificilă. Trebuie să rămânem atenţi la misiunea noastră şi să nu transformăm lupta cu hoţia şi corupţia în luptă de orgolii. Pe cei confuzi din blocul ACUM îi rog să nu încurce libertatea de exprimare cu vorba goală.

Aveţi de ales - fie participaţi la schimbare şi vă asumaţi o muncă extrem de dificilă, fie continuaţi să nu faceţi nimic şi să inflamaţi societatea cu nevoile propriului ego. Ce am ales noi să facem nu e din confort sau plăcere, dacă am fi căutat să ne fie plăcut, eram astăzi în altă parte. Nu pentru aplauze am venit. Am venit să scoatem gunoiul din ţară, iar gunoiul miroase urât. Şi este nevoie de oameni care sunt gata să-şi murdărească hainele pentru curăţarea ţării de gunoi. Să ne alocăm mai puţin timp pentru declaraţii înfierbântate şi mai mult pentru lucru.

În al doilea rând, mă adresez celor din PSRM. Am decis să unim forţele noastre din Parlament pentru a elimina căpuşa distructivă Plahotniuc. Am trecut peste neînţelegeri şi peste diferenţe de viziune, pentru că ştiam că dacă regimul rămâne încă un pic, din ţară nu va mai rămâne nimic. Noi, cei din ACUM, credem în democraţie. Noi credem că este firesc şi chiar necesar ca într-o democraţie să există opinii diferite, să existe contradicţii şi dreptul de a nu fi de acord. Este modul nostru de a fi şi aşa vom rămâne.

Desigur, democraţia este fragilă. Însă aceste divergenţe nu pot fi piedici în calea scopului care ne-a determinat să avem o înţelegere între ACUM şi PSRM. Dacă vrem să resetăm procesele democratice, să creăm instituţii independente, atunci haideţi să nu căutăm pretexte pentru a complica o situaţie dificilă. Am mai spus acest lucru – asigurarea unei justiţii independente, aşa încât procurorii şi judecătorii să apere legea şi oamenii, nu politicienii corupţi, este prioritatea noastră. Fără acest lucru, nu se va putea merge prea departe în niciun domeniu. Este o linie roşie pentru Guvern şi vom îndeplini această promisiune.

În al treilea rând, vreau să vin cu un mesaj către cetăţeni. Noi ţinem minte de ce am venit. Vă garantez că nimeni nu s-a aşezat confortabil în fotolii, uitând de promisiuni. Echipa mea este o echipă de profesionişti integri şi, poate ceva nou pentru guvernările din Moldova, o echipă de oameni cu bune intenţii, cu intenţia clară de a lucra pentru oameni. Noi am venit pentru că vrem şi ştim cum să creştem nivelul de viaţă al cetăţenilor. Însă pentru a reuşi acest lucru, trebuie să avem o justiţie echitabilă şi să facem dreptate.

Pilonul central, la început de cale, pentru a face dreptate este Procurorul General. Ştim că doriţi să grăbim acest proces. Acum Procurorul General este ales, după lege, de Consiliul Superior al Procurorilor. Însă nu putem lăsa CSP-ul actual să aleagă noul Procuror, căci ştim cine sunt membrii CSP. Căutăm soluţii legale ca următorul procuror să fie cu adevărat independent, să înceapă a pedepsi hoţii şi să reformeze ireversibil procuratura. Foarte curând vom veni cu aceste soluţii şi vă promit că nu vom ceda în lupta pentru justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe