Maia Sandu: E nevoie de reforme dure, mai ales la nivel instituţional

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu compară actuala guvernare cu cea din 2001, diferenţa fiind că atunci comuniştii au devenit majoritate prin votul poporului, pe când actualului Guvern Filip îi cere să plece o ţară întreagă.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

"Următorul guvern care îşi va propune cu adevărat să schimbe lucrurile trebuie să se gândească foarte bine la nivel instituţional, cum schimbă lucrurile în modul în care ele vor deveni durabile”, este de părere Maia Sandu, liderul Acţiunii PAS, care urmează să se transforme în Partidul Acţiune şi Solidaritate, prezentă la emisiunea PAHOMI de la RealitateaTV.

Maia Sandu a ţinut să precizeze că actuala guvernare şi situaţia în care au adus Moldova se aseamănă cu alegerile parlamentare din 2001, când „peste noapte ne-am trezit cu majoritate comunistă în Parlament, iar mulţi dintre noi nu ne aşteptam la aşa ceva, doar că atunci a fost un vot al cetăţenilor, ceea ce nu putem spune despre majoritatea democraţilor. Diferenţa este că democraţii nu au obţinut această majoritate prin votul cetăţenilor, ci altfel”.

Potrivit fostului Ministru al Educaţiei, în prezent ar trebui să ne preocupăm de construirea unor instituţii puternice, pentru că în 25 de ani de „independenţă” nu avem decât un stat capturat şi cu instituţii dependente politic.

„Pentru mine era evident încă din 2000 că avem probleme cu instituţiile statului, că ele sunt slabe şi că puţinele eforturi de reforme a administraţiei publice nu au fost reuşite. Dacă mă întrebaţi despre sistemul acesta care s-a consolidat acum şi a capturat instituţiile publice folosindu-le în anumite interese, asta evident că a evoluat încet, încet. Pofta a crescut în timp. Eu nu cred că noi am avut în 2012 o capturare a instituţiilor statului de tipul celei de astăzi. Atunci instituţiile erau slabe dar erau mai independente, fiecare îşi făcea treaba cum credea. Acum instituţiile sunt şi slabe şi dependente”, a menţionat Sandu.

Fiind întrebată de prezentator de ce se aşteaptă ca în scurt timp să înceapă să curgă dosarele penale, Maia Sandu a precizat că este pregătită pentru asta „pentru că astea sunt metodele lor. N-o să vină Plahotniuc sau cineva din echipa lui ca să dezbatem frumos pe subiect, ce facem cu problema A, B. Ei nu ştiu să facă lucrurile altfel. Ei ştiu să ne asculte telefoanele...”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe