Raportorul Parlamentului European: Moldova nu va primi credite majore din partea UE pentru lipsă de performanţă

Uniunea Europeană are aşteptări mari de la actuala guvernare atât in procesul de implementare a reformelor, cât şi în investigaţia privind dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.
Petras Auštrevičiu, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentar lituanian
Petras Auštrevičiu, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentar lituanian (austrevicius.lt)

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius se află în această perioadă într-o vizită la Chişinău, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali moldoveni. Acesta le-a amintit autorităţilor de la Chişinău că lupta împotriva corupţiei ar trebui să se desfăşoare într-un ritm mai rapid şi că ar fi bine să înceapă depolitizarea instituţiilor de stat.

„Sperăm în continuarea luptei cu corupţia la turaţii mari. Moldova are nevoie de o agendă diferită, să nu fie umbrită de corupţia sistemică”, a declarat europarlamentarul, citat de Jurnal.md.

„Agenda de asociere nu e pentru UE, e pentru Moldova şi cetăţenii ei, ca oamenii să aibă un viitor diferit. Sperăm că Moldova va fi o ţară ambiţioasă, orientată spre viitor. Nu e timp de pierdut. Cu cât mai repede vor fi implementate reforme, cu atât mai bine va fi pentru noi. Vom judeca după rezultate. Credite majore nu vor fi oferite pentru lipsă de performanţă. Înţelegem cât de gravă e situaţia”, a adăugat Auštrevičius.

În opinia raportorului european, pentru luarea unor decizii corecte în cadrul justiţiei, economiei şi alte domenii e necesară „depolitizarea instituţiilor de stat. Este un lucru foarte important”. Acesta s-a referit şi la investigarea din sistemul bancar şi anume la jaful unui miliard de dolari.

„Aşteptăm rezultate concrete, iar acest guvern este împins la limite să fie cât mai eficient. Aşteptăm rezultate concrete şi rapide cât priveşte reforma şi domeniile: investigarea fraudei bancare până la urmă, cu nume concrete ale vinovaţilor pentru dispariţia unei enorme sume de bani, atât de necesari ţării”, a subliniat Petras Auštrevičius.

Făcând referire la punerea în funcţii a unor persoane fără organizarea unui concurs, oficialul este de părere că la concursuri ar trebui să participe mai multe persoane.

„Ar trebui să ajungem în situaţia când la concursuri să existe mai mulţi candidaţi. Moldova este o ţară cu mulţi oameni talentaţi. Ar trebui să căutăm oameni tineri, competenţi, care ar putea fi numiţi în aceste funcţii. Moldova este în faţa unei provocări fără precedent – să se oprească şi să se scufunde sau să avanseze şi să devină o ţară dinamică, în transformare, care să ofere un alt viitor pentru cetăţeni”, a opinat raportorul Parlamentului European.

Precizăm că europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, potrivit sursei citate, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 8-11 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe