Germania, Spania şi Franţa îi dau un ultimatum lui Maduro

Câteva ţări europene au cerut Venezuelei să organizeze noi alegeri în următoarele zile sau îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedinte ale ţării sud-americane. Nicolas Maduro încearcă să rămână la putere în ţara zguduită de criză.
Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro
Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)

Germania i-a acordat, sâmbătă, preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri anticipate, care să ajute la soluţionarea îndelungatei crize politice din ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.

Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului, a susţinut pe Twitter că Berlinul este pregătit să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar dacă săptămâna viitoare nu vor fi convocate noi alegeri în Venezuela.

“Cetăţenii Venezuelei trebuie să-şi poată decide viitorul în libertate şi siguranţă. Dacă nu sunt anunţate alegeri în următoarele 8 zile, suntem pregătiţi să îl recunoaştem pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, care va iniţia procesul politic. Lucrăm îndeaproape cu partenerii europeni”, a scris Fietz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul spaniol Pedro Sanchez şi ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, au făcut declaraţii similare pe reţelele sociale.

Declaraţia lui Sanchez a precizat: “Nu urmărim să instalăm sau să înlăturăm guverne, ci dorim democraţie şi alegeri libere în #Venezuela”.

Germania şi Spania au cerut vineri noi alegeri în Venezuela, dar nu au impus un termen limită.

Maduro, care a ajuns la putere în 2013 ca urmaş desemnat al răposatului şi foarte popularului Hugo Chavez, s-a confruntat cu o criză puternică după ce economia ţării s-a prăbuşit pe fondul scăderii masive a preţurilor la petrol.

Politicile sociale populiste, introduse de Chavez, au devenit vulnerabilităţi economice care au rezultat în hiperinflaţie, şomaj ridicat şi lipsuri cronice la produse de bază, alimente şi medicamente.

Maduro a câştigat anul trecut un nou mandat prezidenţial, însă alegerile au fost criticate de opoziţie şi de diverse state învecinate ca fiind frauduloase, lucru care a intensificat presiunea asupra acestuia de a demisiona. Însă până acum Maduro a reuşit să păstreze loialitatea armatei.

Guaido, liderul Adunării Naţionale, în vârstă de 35 de ani, s-a autoproclamat preşedinte interimar în timpul protestelor stradale masive din această săptămână într-o serie de oraşe venezuelene, care s-au soldat cu moartea câtorva persoane.

SUA, Brazilia, Argentina şi alte ţări l-au susţinut deja pe Guaido care, de la autoproclamarea sa ca preşedinte interimar, a respins solicitarea de a discuta cu Maduro şi a făcut apel la organizarea unei demonstraţii majore.

Departamentul de Stat al SUA a ordonat tuturor angajaţilor guvernamentali ale căror funcţii sunt considerate neesenţiale să plece din Venezuela pe fondul crizei în desfăşurare din ţara latino-americană, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, a fost lansată o alertă de securitate ca “cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să ia în considerare” plecarea din această ţară cât timp cursele aeriene rămân disponibile. Avertismentul a fost făcut după ce actualul preşedinte venezuelean Nicolas Maduro a suspendat relaţiile cu SUA şi a cerut tuturor diplomaţilor să plece din ţară.

Între timp, Rusia a acuzat SUA la ONU că pune la cale o lovitură de stat împotriva guvernului Maduro. În plus, Moscova a încercat fără succes să blocheze o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU pe tema crizei din Venezuela.

Ministerul rus de Externe a susţinut într-o declaraţie pe website-ul său că decizia Washingtonului de a se alătura unei liste tot mai mari de ţări - circa de 12 pe moment - care îl recunosc pe Guaido “urmăreşte să adâncească diviziunea în sânul societăţii venezuelene, amplificând conflictele pe străzi, destabilizând sistemul politic intern şi amplificând şi mai mult conflictul”. De asemenea, ministerul rus a mai declarat că o intervenţie armată externă în Venezuela va atrage “consecinţe catastrofale”.

La rândul său, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat sâmbătă, referindu-se la ordinul lui Maduro ca personalul Ambasadei SUA să plece din Venezuela:

“Daţi-mi voie să fiu 100% clar. Preşedintele [Donald] Trump, ca şi mine, ne aşteptăm ca diplomaţii noştri să primească protecţie pe baza Convenţiei de la Viena”, a precizat Pompeo. “Nu testaţi SUA în privinţa determinării noastre de a ne proteja oamenii”, a adăugat acesta.

Adresându-se Consiliului de Securitate, Pompeo a cerut de asemenea tuturor ţărilor să îl recunoască pe Guaido.