Maduro: China acceptă să ajute Venezuela în schimbul unui milion de barili de petrol

Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro
Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro (Getty Images)

Dictatorul venezuelan Nicolas Maduro a declarat marţi naţiunii într-o conferinţă de presă televizată că fondurile pe care le-a obţinut de la Partidul Comunist Chinez în cursul vizitei efectuate săptămâna trecută la Beijing nu sunt ajutoare economice, ci Venezuela va plăti în schimb cel puţin un milion de barili de petrol.

Maduro a dezvăluit acordul după declaraţiile făcute împreună cu liderul comunist Xi Jinping, în cursul vizitei sale în China, potrivit cărora statul comunist va deschide o linie de credit de 5 miliarde de dolari pentru Venezuela, un aflux de fonduri esenţiale pentru naţiunea socialistă sărăcită. Anunţul a declanşat nemulţumiri în rândul venezuelenilor, care se tem că acordul va împinge ţara într-o datorie şi mai mare, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) prezice că inflaţia venezueleană va ajunge la 1.000.000% până la sfârşitul anului.

Un milion de barili de ţiţei venezuelean se va vinde pentru suma de 76 milioane de dolari la preţul din 18 septembrie, cu mult mai puţin decât suma pe care a promis-o Beijingul Venezuelei. Acest lucru sugerează fie că regimul din Caracas se pregăteşte să livreze Chinei o cantitate mult mai mare decât cea stabilită iniţial, sau că Beijingul plăteşte cu acea linie de credit şi pentru altceva decât petrol.

În timpul conferinţei de presă de marţi, Maduro a folosit momentul pentru a promova programul chinez pentru infrastructura internaţională O Centură, Un Drum (OBOR), care urmăreşte să ofere Chinei un control aproape complet asupra celor mai importante autostrăzi, porturi şi căi ferate din lume. În timpul întâlnirii celor doi lideri în Beijing, preşedintele Xi Jinping i-a mulţumit lui Maduro şi Venezuelei pentru “înţelegerea şi susţinerea unor aspecte legate de interesele cheie şi îngrijorările majore ale Chinei”.

“Am semnat 28 de acorduri, care acoperă împreună peste 700 de proiecte în domeniul dezvoltării menţinut de Venezuela cu Republica Populară Chineză”, a afirmat Maduro publicului în timpul conferinţei de presă, potrivit mass mediei de stat. Ca parte a acestor acorduri, după finalizarea unui plan de investiţii al Beijingului în sectorul venezuelean al hidrocarburilor, Caracasul va exporta un milion de barili de petrol spre China. Maduro a descris această cantitate ca fiind un nou obiectiv pentru industria de export a ţării socialiste sud-americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe