China oferă Venezuelei 5 miliarde USD pentru a-l susţine pe aliatul “ideologic” Maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Carlos Becerra/Bloomberg via Getty Images)

Pentru o scurtă perioadă de timp la începutul acestui an, Beijingul părea că nu-i va mai susţine pe “aliaţii ideologici” din Caracas când a decis să limiteze “riscul” în Venezuela după ce ţara sud-americană s-a chinuit să plătească dobânzile unui credit de 19 miliarde de dolari, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Dar după rapoartele în care a fost expusă ideea că SUA aproape că a susţinut o revoltă militară împotriva guvernului socialist al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, Partidul Comunist Chinez şi-ar fi schimbat poziţia. În loc să strângă mai tare lesa, Beijingul a oferit un credit de 5 miliarde de dolari republicii socialiste sărăcite, în momentul în care Maduro se pregăteşte să călătorească la Beijing pentru a se ploconi în faţa şefilor de partid, precizează Bloomberg.

Creditul tovarăşilor comunişti va furniza regimului venezuelean o resursă financiară foarte necesară după ce acesta a încetat să-şi plătească datoria externă la începutul acestui an, practic nemaiavând acces pe pieţele internaţionale de capital şi forţându-l pe dictatorul Nicolas Maduro să se bazeze pe alternative de finanţare neortodoxe precum moneda “petro”.

Ministrul venezuelean de Finanţe, Simon Zerpa, a declarat joi pentru Bloomberg News că Venezuela va rambursa creditul cu bani sau petrol. Cele două ţări urmează să semneze ceea ce Zerpa a descris a fi o alianţă strategică pentru exploatarea aurului.

“Venezuela are o alianţă remarcabilă cu China”, a precizat Zerpa.

Ministrul venezuelean a luat cuvântul în Beijing înaintea vizitei de stat a lui Maduro, care urmăreşte să obţină un sprijin mai mare din partea chinezilor pentru a ieşi dintr-o criză financiară care a dus la tulburări, proteste masive soldate cu morţi şi răniţi, foamete, lipsă de medicamente şi alimente şi prăbuşirea monedei ţării. Maduro a suspendat majoritatea plăţilor privind datoria externă a ţării şi datorează în prezent peste 6 miliarde de dolari deţinătorilor de obligaţiuni, blocând astfel cea mai mare parte a surselor de noi finanţări.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a specificat că acordul de finanţare “se va conforma normelor internaţionale”- deşi, potrivit analiştilor, refinanţările repetate, doar pe baza promisiunilor unor livrări viitoare de petrol, cu greu reprezintă un standard pe pieţele globale de capital.

Zerpa s-a întâlnit cu vicepreşedintele chinez Wang Qishan, precum şi cu diverşi miniştri, în timpul vizitei sale în Beijing. Venezuela “continuă să caute o soluţie reciproc convenabilă”, ţinând seama de deţinătorii străini de obligaţiuni, a afirmat Zerpa.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump, care este implicată într-un război comercial cu China, a luat în considerare acţiunea militară de a pune capăt crizei îndelungate din Venezuela. SUA a desfăşurat cel puţin 3 întâlni cu ofiţeri militari venezueleni înainte să decidă că nu se va implica în răsturnarea regimului Maduro, a susţinut în urmă cu câteva zile publicaţia americană The New York Times.

După cum a specificat Zero Hedge la începutul acestui an, China vede mai multe aspecte pozitive decât riscuri în situaţia din Venezuela. Chiar şi în timpul anilor de explozie economică, China a fost cel mai mare creditor al Venezuelei, tolerând câteva “restructurări” ale datoriilor ţării sud-americane. Bineînţeles, ţinând cont de dorinţa agresivă a Beijingului de a-şi extinde amprenta economică globală, cea de-a doua economie a lumii ar putea vedea un beneficiu prin pachetel amplu de salvare financiară a Venezuelei – un pachet care ar putea include adoptarea oficială a yuanului de către Caracas. Este de asemenea interesant faptul că Beijingul îşi amplifică sprijinul – chiar promiţând o intervenţie militară în cazul în care numeroşii inamici ai lui Maduro ar încerca din nou să îi răstoarne regimul printr-o revoltă sau tentativă de asasinare.