China oferă Venezuelei 5 miliarde USD pentru a-l susţine pe aliatul “ideologic” Maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Carlos Becerra/Bloomberg via Getty Images)

Pentru o scurtă perioadă de timp la începutul acestui an, Beijingul părea că nu-i va mai susţine pe “aliaţii ideologici” din Caracas când a decis să limiteze “riscul” în Venezuela după ce ţara sud-americană s-a chinuit să plătească dobânzile unui credit de 19 miliarde de dolari, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Dar după rapoartele în care a fost expusă ideea că SUA aproape că a susţinut o revoltă militară împotriva guvernului socialist al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, Partidul Comunist Chinez şi-ar fi schimbat poziţia. În loc să strângă mai tare lesa, Beijingul a oferit un credit de 5 miliarde de dolari republicii socialiste sărăcite, în momentul în care Maduro se pregăteşte să călătorească la Beijing pentru a se ploconi în faţa şefilor de partid, precizează Bloomberg.

Creditul tovarăşilor comunişti va furniza regimului venezuelean o resursă financiară foarte necesară după ce acesta a încetat să-şi plătească datoria externă la începutul acestui an, practic nemaiavând acces pe pieţele internaţionale de capital şi forţându-l pe dictatorul Nicolas Maduro să se bazeze pe alternative de finanţare neortodoxe precum moneda “petro”.

Ministrul venezuelean de Finanţe, Simon Zerpa, a declarat joi pentru Bloomberg News că Venezuela va rambursa creditul cu bani sau petrol. Cele două ţări urmează să semneze ceea ce Zerpa a descris a fi o alianţă strategică pentru exploatarea aurului.

“Venezuela are o alianţă remarcabilă cu China”, a precizat Zerpa.

Ministrul venezuelean a luat cuvântul în Beijing înaintea vizitei de stat a lui Maduro, care urmăreşte să obţină un sprijin mai mare din partea chinezilor pentru a ieşi dintr-o criză financiară care a dus la tulburări, proteste masive soldate cu morţi şi răniţi, foamete, lipsă de medicamente şi alimente şi prăbuşirea monedei ţării. Maduro a suspendat majoritatea plăţilor privind datoria externă a ţării şi datorează în prezent peste 6 miliarde de dolari deţinătorilor de obligaţiuni, blocând astfel cea mai mare parte a surselor de noi finanţări.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a specificat că acordul de finanţare “se va conforma normelor internaţionale”- deşi, potrivit analiştilor, refinanţările repetate, doar pe baza promisiunilor unor livrări viitoare de petrol, cu greu reprezintă un standard pe pieţele globale de capital.

Zerpa s-a întâlnit cu vicepreşedintele chinez Wang Qishan, precum şi cu diverşi miniştri, în timpul vizitei sale în Beijing. Venezuela “continuă să caute o soluţie reciproc convenabilă”, ţinând seama de deţinătorii străini de obligaţiuni, a afirmat Zerpa.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump, care este implicată într-un război comercial cu China, a luat în considerare acţiunea militară de a pune capăt crizei îndelungate din Venezuela. SUA a desfăşurat cel puţin 3 întâlni cu ofiţeri militari venezueleni înainte să decidă că nu se va implica în răsturnarea regimului Maduro, a susţinut în urmă cu câteva zile publicaţia americană The New York Times.

După cum a specificat Zero Hedge la începutul acestui an, China vede mai multe aspecte pozitive decât riscuri în situaţia din Venezuela. Chiar şi în timpul anilor de explozie economică, China a fost cel mai mare creditor al Venezuelei, tolerând câteva “restructurări” ale datoriilor ţării sud-americane. Bineînţeles, ţinând cont de dorinţa agresivă a Beijingului de a-şi extinde amprenta economică globală, cea de-a doua economie a lumii ar putea vedea un beneficiu prin pachetel amplu de salvare financiară a Venezuelei – un pachet care ar putea include adoptarea oficială a yuanului de către Caracas. Este de asemenea interesant faptul că Beijingul îşi amplifică sprijinul – chiar promiţând o intervenţie militară în cazul în care numeroşii inamici ai lui Maduro ar încerca din nou să îi răstoarne regimul printr-o revoltă sau tentativă de asasinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe