Dictatorul venezuelean îl laudă pe cel mai mare criminal din istorie, Mao Zedong

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro a salutat luni cea de-a 42-a comemorare a morţii dictatorului comunist chinez Mao Zedong, descriindu-l ca un lider care a oferit demnitate ţăranilor înfometaţi din China.

În mod notabil, Maduro nu a susţinut că ţăranii înfometaţi au primit hrană din partea lui Mao, al cărui “Mare Salt Înainte” a dus la o foamete despre care se crede că a ucis aproximativ 60 milioane de oameni.

“Cu 42 de ani în urmă, a murit marele revoluţionar chinez Mao Zedong”, a scris Maduro pe Twitter. “Un lider comunist şi primul preşedinte al Republicii Populare [Chineze]. Guvernul său a oferit demnitate oamenilor din zona rurală. Mao ne-a lăsat moştenire lupta împotriva imperialiştilor”.

Mao, care a condus China din 1949 până la moartea sa în 1976, este recunoscut în mare ca fiind cel mai prolific ucigaş în masă din istorie, aproximativ 65 milioane de oameni pierzându-şi viaţa ca urmare a politicilor de a construi o Chină socialistă. Cei care i s-au opus au fost eradicaţi, în principal prin execuţie, aruncare în închisoare sau înfometare forţată. Mao aparent ar fi stabilit chiar şi o cotă a epurărilor pe care Gărzile Roşii ar fi trebuit să o ducă la ândeplinire pentru a menţine controlul prin teroare asupra populaţiei.

Foametea din China din timpul lui Mao ar putea părea familiară multor cetăţeni ai Venezuelei, unde milioane suferă acum din cauza subnutriţiei şi a traiului în condiţii de sărăcie cruntă ca urmare a efectelor Revoluţiei Bolivariene a răposatului dictator Hugo Chavez. Din cauza unei politici socialiste care a oferit guvernului controlul asupra celei mai mari părţi a sectoarelor private şi acces la veniturile naţionale semnificative din petrol, milioane de oameni fug acum din Venezuela în căutarea unui refugiu pe considerente economice şi politice.

Sprijinul lui Maduro pentru Mao reflectă ambiţia sa de a transforma Venezuela, cândva o ţară prosperă cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, într-o dictatură comunistă totalitară în stilul celei din Cuba, din fosta Uniune Sovietică sau din Coreea de Nord. Regimul Maduro a intensificat de asemenea utilizarea represiunii împotriva dizidenţilor politici, sute de activişti anti-Maduro fiind întemniţaţi şi, potrivit rapoartelor, sunt supuşi torturilor şi altor abuzuri privind drepturile omului.

În lumea modernă, regimul Maduro menţine relaţii diplomatice strânse cu ultimele regimuri comuniste sau de stânga din lume, precum Cuba, China, Iran şi Siria. Regimul venezuelean actual a reuşit să creeze o relaţie cu Coreea de Nord, care i-a trimis lui Maduro în acest an un mesaj de “susţinere fermă şi solidaritate” în “lupta pentru independenţă şi socialism şi împotriva imperialismului”.