Macron îl acuză pe Trump că plasează America pe o “cale a războiului” cu Iranul prin comentariile sale inflamatorii

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că afirmaţiile omologului său american Donald Trump despre protestele din Iran ar putea plasa America pe calea războiului cu Republica Islamică.

Folosind din nou Twitter, preşedintele american şi-a manifestat sprijinul pentru valul actual de proteste care au loc în Iran şi a criticat dur guvernul din Teheran.

Dar Macron a afirmat că este importantă menţinerea dialogului cu Iranul, avertizând că tonul adoptat de SUA, Israel şi Arabia Saudită în comentariile legate de Teheran este practic o cale către război.

“Linia oficială urmărită de SUA, Israel şi Arabia Saudită, care sunt aliaţii noştri în multe probleme, este aproape una care ne va conduce spre război”, a declarat preşedintele francez reporterilor.

Linia adoptată este o “strategie deliberată pentru unii”, a mai afirmat Macron, adăugând că Franţa doreşte să păstreze un oarecare echilibru.

“Altfel, ajungem să reconstruim o ‘axă a răului’”, a precizat Macron, referindu-se la un comentariu făcut de fostul preşedinte american George W. Bush, care a folosit această expresie la un moment dat pentru a descrie mai multe ţări, inclusiv Iran, Irak şi Coreea de Nord.

De asemenea, Macron a afirmat că va vizita Iranul doar dacă va avea loc o reîntoarcere la calm şi respectarea libertăţilor iranienilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, Trump a postat pe Twitter un mesaj de susţinere a protestelor aparent declanşate de problemele economice ale Iranului, proteste care s-au răspândit în multe oraşe majore sau mai mici.

Într-un tweet din acest weekend, Trump a avertizat că cetăţenii iranieni doresc o schimbare, adăugând că “regimurile opresive nu pot rezista la infinit”.

Trump a postat pe Twitter două clipuri din discursul pe care l-a susţinut în septembrie 2017 la Adunarea Generală a ONU, în care a atacat regimul iranian, pe care Washingtonul l-a descris ca fiind principalul său adversar în Orientul Mijlociu.

"Regimurile opresive nu pot rezista la infinit şi va veni ziua în care poporul iranian va avea de ales. Lumea observă”, a scris el pe Twitter, citând din acel discurs.

În plus, Trump a avertizat că “SUA monitorizează” situaţia şi a etichetat Teheranul ca fiind “brutal şi corupt”, după ce un judecător a avertizat că unii manifestanţi iranieni ar putea fi condamnaţi la moarte.