Raport: Serviciile de informaţii americane aparent dau undă verde Israelului pentru asasinarea unui general iranian

Generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului
Generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (Getty Images)

Potrivit unor rapoarte care circulă larg în presa israeliană, SUA a dat undă verde Israelului pentru uciderea general-maiorului Qassem Soleimani, comandantul Forţei al-Quds, unitate de elită din cadrul Forţelor Revoluţionare ale Iranului. Soleimani coordonează de asemenea activitatea militară a Republicii Islamice cu Siria, Irak, Hezbollah şi Hamas, poziţie pe care o ocupă din 1998. În plus, el răspunde direct liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi monitorizează operaţiunile secrete ale Iranului în alte ţări.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au promis că vor suprima dur protestele care au loc de câteva zile în mai multe oraşe importante iraniene, soldate până în prezent cu moartea a cel puţin 12 manifestanţi, unii dintre ei aparent fiind împuşcaţi mortal de forţele de securitate.

Raportul, deşi neconfirmat, a fost publicat iniţial într-o publicaţie din Kuweit şi acum devine viral printr-un articol al ziarului Times of Israel, care a rezumat contextul după cum urmează:

“Raportul de joi [28 decembrie 2017] publicat de al-Jarida a fost preluat de mass media israeliană. Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Ierusalimului sau Washingtonului.

În urmă cu trei ani, Israelul a fost la un pas de a-l ucide pe Soleimani în apropierea Damascului, a citat al-Jarida o sursă anonimă, însă americanii i-au avertizat pe iranieni pe fondul unei neînţelegeri intense existente între Washington şi Ierusalim.

Acest lucru s-a întâmplat în timpul administraţiei Obama care, potrivit rapoartelor de la acea vreme, era atât de concentrat pe încheierea acordului nuclear cu Iranul din 2015, încât a ales să ignore şi chiar să obstrucţioneze eforturile de combatere a organizaţiilor teroriste susţinute de iranieni. Nu este clar dacă acest lucru a fost legat de eforturile [americanilor] de a securiza acordul cu Iranul”.

Şi, privind aparenta undă verde dată Israelului de către serviciile americane de informaţii pentru asasinarea lui Soleimani, The Times of Israel a raportat:

“Sursa a fost citată de ziar afirmând că asasinarea lui Soleimani va servi intereselor ambelor ţări şi că autorităţile americane au dat undă verde Israelului pentru a pune în aplicare planul.

Se cunoaşte faptul că Israelul a desfăşurat misiuni de asasinare foarte secrete în ţări străine în ultimii ani şi decenii. O operaţiune notabilă de prima pagină, aparent executată de agenţi Mossad, a avut loc în 2010 şi a rezultat în asasinarea unui comandant de rang înalt al Hamas care s-a cazat într-un hotel din Dubai după ce a zburat în Emirate din Siria.

Un grup israelian format din 11 persoane a pătruns în hotel purtând echipament de tenis şi având rachete de tenis, despre care s-a aflat ulterior că a călătorit cu paşapoarte irlandeze şi franceze false. După ce au desfăşurat o operaţiune de monitorizare, agenţii Mossadului l-au determinat pe Mahmoud al-Mablouh, comandantul Hamas, să deschidă uşa camerei de la hotel şi l-au sufocat rapid fără să provoace suspiciuni celorlalţi vizitatori din hotel. Când a fost descoperirit trupul, asasinii zburaseră din Dubai în diverse locaţii din lume şi nu au mai fost văzuţi niciodată.

În 2015, un document secret dezvăluit de The Intercept ca parte a arhivelor NSA publicate de Edward Snowden, a confirmat că agenţi israelieni au asasinat un general sirian de rang înalt şi consilier personal al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în 2008, în timp ce generalul lua cina în locuinţa familiei sale în apropierea oraşului Tartus, de-a lungul coastei siriene. Operaţiunea respectivă a implicat comandouri ale Marinei israeliene şi lunetişti care au monitorizat locuinţa generalului Muhammad Suleiman din apele Mediteranei, împuşcându-l în cap şi gât. Israelul l-a considerat pe Suleiman ca fiind responsabil pentru coordonarea transferului de arme între Iran şi grupul libanez Hezbollah, precum şi pentru monitorizarea unui presupus nou program de dezvoltare nucleară la centrul Al Kibar din Siria. Locaţia respectivă fusese anterior bombardată de avioane de luptă israeliene.

Cu şase luni înainte de asasinarea generalului sirian Suleiman, un ofiţer de rang înalt al mişcării Hezbollah a fost ucis într-o operaţiune comună CIA-Mossad în centrul Damascului. Potrivit unor foşti oficiali ai serviciilor de spionaj, care au confirmat planul de asasinare pentru Washington Post, o bombă plasată într-o maşină parcată în apropierea unui restaurant din centrul Damascului l-a ucis instantaneu pe Imad Mughniyah, şeful Hezbollah pentru operaţiuni internaţionale, suspectat că ar fi orchestrat câteva atacuri teroriste împotriva americanilor.

Aşadar, în ceea ce priveşte rapoartele neconfirmate legate de faptul că generalul iranian Soleimani ar putea fi în vizorul Mossadului, deşi o astfel de acţiune foarte riscantă împotriva unui oficial iranian de rang înalt nu ar avea şanse prea mari de reuşită, nu ar fi fără precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe