SUA şi Israelul ajung la un “plan secret” de contracarare a Iranului

Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017.
Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017. (Ilia Yefimovich/Getty Images)

La aproximativ o lună după ce unele rapoarte media au susţinut că Israelul va face un pas fără precedent de schimb de informaţii cu Arabia Saudită, în contextul în care cele două ţări şi-au amplificat eforturile pentru a opri ceea ce ele consideră a fi o “expansiune iraniană” în regiune, canalul de televiziune israelian Channel 10 a anunţat joi că Israelul a pivotat înspre SUA şi a ajuns la un plan similar pentru a contracara activitatea iraniană în Orientul Mijlociu. După cum a declarat Axios, oficiali americani şi israelieni au afirmat că delegaţii la nivel înalt ale Israelului şi SUA au ajuns la înţelegeri comune în cadrul unei “întâlniri secrete” ce a avut loc la Casa Albă în 12 decembrie.

Adresându-se la Axios, un oficial de rang înalt american a afirmat că, după două zile de discuţii, SUA şi Israelul “au convenit asupra unui document comun conţinând înţelegeri privind contracararea acţiunilor iraniene în regiune”.

Oficialul american a precizat că obiectivul documentului este acela de a transpune ţintele din discursul preşedintelui Donald Trump legate de Iran asupra obiectivelor strategice comune americano-israeliene referitoare la Teheran şi de a crea un plan comun de acţiune.

Din delegaţia israeliană, care a fost condusă de consilierul pentru securitate naţională Meir Ben-Shabbat, au făcut parte reprezentanţi de rang înalt din armată, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi din comunitatea de informaţii. Delegaţia americană a fost condusă de consilierul pe probleme de securitatea naţională, H.R. McMaster şi a inclus reprezentanţi de rang înalt din Consiliul pentru Securitate Naţională, Departamentul de Stat, Departamentul Apărării şi comunitatea de informaţii.

În cadrul întâlnirii aparent au fost create patru grupuri de lucru:

  1. Acţiuni sub acoperire şi diplomatice de a bloca drumul Iranului către armele nucleare – conform oficialului american acest grup de lucru se va ocupa de paşii diplomatici care pot fi făcuţi ca parte a acordului nuclear cu Iranul pentru a monitoriza şi verifica suplimentar dacă Teheranul încalcă prevederile acordului. De asemenea, grupul va analiza măsuri diplomatice în afara acordului nuclear pentru a intensifica presiunea asupra Iranului. Grupul va căuta posibile acţiuni sub acoperire împotriva programului nuclear iranian.
  2. Contracararea activităţii iraniene în regiune, în special eforturile Iranului de a-şi consolida prezenţa în Siria şi sprijinul iranian pentru Hezbollah şi alte grupuri teroriste. Acest grup de lucru va fi însărcinat de asemenea cu întocmirea unei politici americano-israeliene privind perioada de după soluţionarea războiului civil sirian.
  1. Contracararea dezvoltării de rachete balistice iraniene şi a “proiectului de precizie” iranian care vizează producerea de rachete ghidate de precizie în Siria şi Liban pentru Hezbollah, care să fie utilizate împotriva Israelului într-un viitor război.
  2. Pregătiri comune americano-israeliene pentru diferite scenarii de escaladare a tensiunilor din regiune privind Iranul, Siria, Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza.

După discuţiile (nu atât de) “secrete”, înalt oficiali israelieni au confirmat că SUA şi Israelul au ajuns la înţelegeri strategice privind Iranul care vor întări cooperarea în domeniul contracarării provocărilor regionale. Un oficial israelian a adăugat că “SUA şi Israelul au aceeaşi poziţie privind diferite evoluţii în regiune şi în special cele care au legătură cu Iranul. Am ajuns la înţelegeri privind strategia şi politica necesare pentru a contracara Iranul. Înţelegerile noastre au în vizor strategia generală, dar de asemenea şi obiective concrete, modalităţi de acţiune şi mijloace care trebuie folosite pentru a atinge acele obiective”.

Între timp, aparent neîngrijorat de axa Arabia Saudită-Israel-Statele Unite care s-a format pentru a-i izola naţiunea, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că preşedintele Donald Trump va eşua în poziţia mai aspră adoptată faţă de Iran, susţinând că Teheranul este mai puternic decât a fost în timpul administraţiei lui Ronald Reagan.

“Reagan a fost mai puternic şi mai inteligent decât Trump şi a fost un actor mai bun în lansarea de ameninţări şi, de asemenea, el a luat măsuri împotriva noastră şi ne-au doborât avionul”, a afirmat Khamenei într-un discurs difuzat la televiziunea de stat.

Khamenei a făcut referire la un incident care a avut loc în 1988, atunci când un avion de pasageri al companiei Iran Air a fost doborât după decolare de două rachete trase de la bordul navei americane USS Vincennes, care patrula în Strâmtoarea Ormuz. În total au fost ucise 290 de persoane. Echipajul USS Vincennes a afirmat că a confundat avionul de pasageri cu un avion iranian de vânătoare care ar fi avut intenţii ostile. În urma incidentului, Teheranul a obţinut din partea Washingtonului o despăgubire în valoare de 101,8 milioane de dolari.

Pentru moment, atacurile iranienilor la adresa lui Trump au rămas fără răspuns. Însă, problema este că, în cazul în care Iranul continuă să provoace SUA şi pe aliaţii săi regionali – Israel şi Arabia Saudită – nu ar dura prea mult ca SUA, şi în special Israelul, să răspundă în mod corespunzător.