Lungul drum al Rusiei spre OMC

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.07.2012

Acest eveniment încă nu a avut loc, însă până la finalizarea lui a rămas foarte puţin, ţinând cont că el era aşteptat tocmai din 1995. Atât adepţii acestui eveniment, cât şi adversarii lui nu se îndoiau că, mai devreme sau mai târziu, el se va întâmpla: Rusia va ajunge odată şi odată în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Aste adevărat că primii sperau că aceasta să se întâmple cât mai devreme, ceilalţi - cât mai târziu. De altfel, acest lucru nu-i împiedica să continue discuţiile despre oportunitatea acestui pas. Astfel, anii s-au scurs, constată cotidianul rus Utro.

Toamna trecută lucrurile s-au clintit din punctul mort: una după alta au început să parvină veşti privind grabnica finalizare a 'epopeii ruse privind aderarea OMC', într-o variantă care îi satisfăcea pe adepţii aderării. Grupul de lucru - 60 de ţări, care doreau din partea Rusiei concesii comerciale - şi-a finalizat lucrările: a fost elaborat un raport final, care prevedea condiţiile aderării. Însă, aceasta nu însemna o victorie totală: raportul trebuia aprobat de toate ţările participante. Teoretic - în primul rând Georgia - uni membri puteau spune 'nu'. Cu toate acestea, în timpul sesiunii ministeriale din 16 decembrie a OMC raportul a fost aprobat. Protocolul de aderare a fost semnat oficial de directorul general al OMC, Pascal Lamy, şi de ministrul rus al dezvoltării economice, Elvira Nabiullina.

Însă, şi acest acord semnat avea nevoie de ratificare - de o confirmare a faptului că, în calitate de stat-membru al OMC, Rusia îşi asumă obligaţiile pe marginea Acordului de la Marrakech privind înfiinţarea acestei organizaţii. În acest scop, ţării-candidat i s-au dat la dispoziţie 220 de zile. În acest moment au reapărut din nou dubiile şi discuţiile: poate că Rusia nu ar trebui să ratifice 'cioara de pe gard'? Mai ales că Ministerul Dezvoltării Economice nu a prezentat în faţa opiniei publice ruse o traducere autentică a raportului final. Poate că Rusiei i-ar fi mai util să lase la o parte toată această afacere păguboasă cu aderarea la OMC şi să se ocupe mai bine de construcţia Uniunii Eurasiatice?

După aderare, pierderile directe ale bugetului federal rus cauzate de diminuarea taxelor de import s-ar putea ridica în 2013 la 188 miliarde de ruble, iar în 2014 - la 257 miliarde. Grea va fi şi soarta mai multor ramuri ale economiei ruse, care vor trebui să concureze cu mărfurile de import, în condiţiile unei protecţii tarifare şi privind dotările slăbite. De altfel, în ceea ce priveşte bugetul de stat, economiştii ruşi speră la alimentarea lui prin intermediul majorării comerţului şi a bazei de impozitare, precum şi prin intermediul creşterii eficienţei în strângerea taxelor diminuate. În ceea ce priveşte ramurile economice afectate, în primul rând industria auto, aviatică şi agricolă, autorităţile ruse se aşteaptă ca acestea să se descurce singure.

Într-un cuvânt, intriga s-a menţinut până în ultimul moment. Abia la 10 iulie legea privind ratificarea Protocolului de aderare a Federaţiei Ruse la Acordul de la Marrakech a fost adoptată de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), iar la 18 iulie - de Consiliul Federaţiei (camera superioară). Înainte de aceasta, Protocolul a fost aprobat de Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse, iar preşedintele Vladimir Putin a semnat legea la 21 iulie.

Luni, 23 iulie, a fost ultima zi când Rusia putea să înştiinţeze OMC în legătură cu finalizarea procesului de ratificare. În a doua parte a acestei zile, Ministerul de Externe al Rusiei a trimis cu succes spre Secretariatul OMC o notă în care informa în legătură cu ratificarea Protocolului. Astfel, Rusia a sărit în ultimul moment pe scara unui tren deja în plecare: nu este exclus ca această manevră elegantă şi enervantă să fi fost o nouă demonstraţie a faptului că Rusia nu s-a grăbit şi nu se grăbeşte în OMC.

Şi totuşi, Rusia continuă să nu fie membră a OMC. Potrivit regulilor organizaţiei, din momentul înaintării notei privind ratificarea trebuie să treacă 30 de zile şi abia după aceasta o ţară este considerată ca fiind aderată. Prin urmare, abia la 23 august se va putea afirma că epopeea de 19 ani a aderării Rusiei la OMC s-a încheiat. Timpul va arăta cine a avut dreptate: adepţii sau adversarii aderării. Un lucru este cert: din acel moment toate problemele şi eşecurile economice ale Rusiei vor putea fi puse pe seama hibelor pe care le presupune statutul de membru în această organizaţie, conchide Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor