Din Rusia s-au scurs, în ultimii 20 de ani, 800 de miliarde de dolari (revista presei)

(photos.com)
Epoch Times România
24.07.2012

Rusia a pierdut, în ultimele două decenii, aproape 800 de miliarde de dolari - bani scoşi din ţară şi depuşi în conturi offshore, semnalează marţi Nezavisimaia Gazeta, citând un raport al fostului economist şef al companiei de consultanţă McKinsey&Co, James Henry. Investitorii străini aduc mai întâi în Rusia capitaluri speculative pentru a agonisi din preţul mare al petrolului, dar e suficient ca petrolul să se ieftinească sau să apară alte riscuri, că scot imediat resurse financiare din ţară, scrie şi Komsomolskaia Pravda.

Astfel, în 2008, din Rusia s-au scurs 130 de miliarde de dolari, în 2009 - 80 de miliarde, în 2010 - 38,3 miliarde, în 2011 - 84,2 miliarde, iar în prima jumătate a anului 2012 - 43,4 miliarde de dolari, detaliază Komsomolskaia Pravda. În luna iunie procesul s-a inversat, în ţară intrând 3-4 miliarde de dolari, dar este puţin probabil ca la sfârşitul anului Rusia să fie pe plus, întrucât prea multe capitaluri s-au scurs anterior, a afirmat ministrul dezvoltării economice, Andrei Belousov.

'Statele din întreaga lume încearcă să obţină controlul asupra sumelor imense, care se scurg anual în conturile companiilor offshore. Este o luptă care va continua la nesfârşit, întrucât beneficiarii unei părţi însemnate a acestor resurse sunt înşişi 'luptătorii cu răul' - demnitarii şi funcţionarii publici', afirmă directorul departamentului pieţelor financiare al companiei Grandis Capital, Mihail Kozakov, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Guvernul rus pregăteşte 'proiectul secolului' în domeniul energiei, al cărui cost se ridică la 20 de miliarde de euro, scrie cotidianul financiar Vedomosti în ediţia de marţi. Demnitarii discută posibilitatea unificării sistemelor energetice din partea europeană a Rusiei cu cel al Siberiei, ceea ce ar trebui să aibă drept rezultat reducerea preţurilor la curentul electric, dar cheltuielile ar putea fi gigantice, fiind estimate la 20 de miliarde de dolari.

Vicepremierul Arkadi Dvorkovici le-a cerut instituţiilor de resort, între care Ministerele Energiei şi al Dezvoltării Economice, să examineze oportunitatea construirii unor reţele pentru unificarea primei şi celei de-a doua zone a pieţei energetice, pe care se practică la ora actuală preţuri diferite.Vedomosti precizează că sistemul energetic al Rusiei este divizat în două zone: prima include partea europeană a ţării, regiunea Urali, şi teritoriile sudice şi nord-vestice, iar a doua zonă este Siberia. Cele două nu sunt legate prin linii de înaltă tensiune. Pentru conectarea celor două, este nevoie de o infrastructură de 2.500 de kilometri de reţea, al cărei cost ajunge la 4 miliarde de dolari, estimează publicaţia.

Piaţa rusă s-a comportat de o manieră spaniolă, titrează Kommersant, semnalând o 'cădere de nivel european', de 3-4,9% - cea mai mare din septembrie trecut. Ştirile despre faptul că Madridul ar putea să nu facă faţă refinanţării creditelor regionale, la care se adaugă creşterea bruscă a datoriei suverane a Spaniei, a prăbuşit toate pieţele europene, care au căzut nu mai rău decât cea rusă, precizează cotidianul moscovit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor