Lovitură pentru producătorul chinez ZTE. Companiile americane nu îi mai vând componente de telecomunicaţii

(Getty Images)

Departamentul Comerţului din Statele Unite a interzis companiilor americane să vândă componente influentului producător chinez de echipamente de telecomunicaţii ZTE Corp timp de şapte ani, din cauza încălcării termenilor într-un caz de nerespectare a sancţiunilor impuse de SUA Iranului, au declarat luni oficiali americani.

Măsura americanilor, anunţată iniţial de Reuters, ar putea fi devastatoare pentru ZTE, deoarece se estimează că firmele americane furnizează între 25 şi 30% dintre componentele folosite în echipamentele produse de gigantul chinez, inclusiv echipamente pentru reţele şi smartphone-uri.

Această interdicţie este rezultatul eşecului companiei ZTE de a respecta prevederile unui acord încheiat cu guvernul american după ce a pledat vinovat în 2017, într-o instanţă federală din Texas, pentru conspiraţie la încălcarea sancţiunilor americane prin livrarea ilegală de produse şi tehnologie americană Iranului.

Compania chineză care vinde smartphone-uri în SUA a plătit amenzi în valoare de 890 milioane de dolari şi ar putea fi impusă, de asemenea, o amendă suplimentară de 300 milioane de dolari.

“În cazul în care compania nu va putea să soluţioneze situaţia, atunci s-ar putea să fie scoasă din afaceri din cauza acestui lucru. Multe bănci şi companii din afara SUA nu vor dori să facă afaceri cu ei”, a precizat Eric Hirschhorn, fost subsecretar al Comerţului care s-a implicat serios în acest caz.

Ca parte a acordului din 2017, ZTE Corp, al cărei sediu este în oraşul chinez Shenzhen, a promis că va concedia patru angajaţi de rang înalt şi va sancţiona alţi 35, au declarat pentru Reuters înalt oficiali ai Departamentului Comerţului. Dar în luna martie, compania chineză a recunoscut că a concediat cei patru angajaţi de top, însă nu i-a sancţionat pe ceilalţi 35 de angajaţi.

Interdicţia anunţată de SUA are loc la două luni după ce doi senatori republicani au prezentat un proiect de lege prin care guvernul american este blocat să cumpere sau să închirieze echipamente de telecomunicaţii produse de ZTE sau rivalul său chinez Huawei Technologies Co Ltd, invocând temeri că cele două companii vor folosi ocazia pentru a spiona oficiali americani.