China nu mai cumpără titluri de trezorerie americane

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

În ciuda semnalelor pozitive că preşedintele comunist chinez Xi Jinping ar putea face o concesie Statelor Unite la Forumul Boao pentru Asia, un nou raport sugerează că Beijingul s-a implicat deja în aşa-numita „opţiune nucleară”.

Firma SGH Macro Advisors a susţinut că guvernul chinez a încetat să mai cumpere titluri de trezorerie americane „în ultimele săptămâni”. În ciuda acestei situaţii, firma a notat că unii oficiali chinezi sunt optimişti cu privire la „consultările şi negocierile pe picior de egalitate” care s-ar putea încheia la jumătatea lunii iunie. Totuşi, SGH a adăugat:

„Mai mult, nu au existat niciun fel de discuţii semnificative la nivel înalt, până în prezent, cu privire la ce ar putea cuprinde acordul. La Beijing, concesiile luate în considerare vizează deschiderea în SUA de ‘noi industrii emergente’, precum şi industrii financiare şi sunt focusaţi pe asigurări ample că Beijingul ar putea menţine rata de creştere a importurilor americane la cel puţin 15% în acest an. În ceea ce priveşte sectorul valutar, unii oficiali chinezi consideră că, în cazul în care disputele comerciale bilaterale sunt soluţionate prin negocieri, renminbi, care a rămas relativ puternic, ar putea continua să crească constant în acest an.

„Dar acestea sunt măsuri minore şi insuficiente şi ar putea lua naştere şi mai multe tensiuni semnificative."

„Beijingul şi preşedintele Xi Jinping, sunt preocupaţi de a obţine concesii din partea SUA în ceea ce priveşte restricţiile aplicate exporturilor chineze de produse high-tech. Însă Beijingul continuă să subestimeze cerinţa ca administraţia Trump să ‘realizeze’ – într-o manieră materială – promisiunile din campania preşedintelui de a forţa o ‘Chină necontrolată’ să cedeze”.

Între timp, toate privirile de pe Wall Street, din Hong Kong şi Shanghai s-au îndreptat spre insula turistică Boao şi posibilitatea ca Xi Jinping să îşi ajusteze atitudinea pentru a se afla la acelaşi nivel cu retorica atenuată a omologului său american Donald Trump.

Duel tarifar

Trump a cerut săptămâna trecută oficialilor americani din domeniul comerţului să ia în considerare aplicarea de noi tarife asupra importurilor din China în valoare de 100 miliarde de dolari.

Cea mai recentă măsură a preşedintelui american în războiul comercial în curs de formare cu China are loc după ce liderul de la Casa Albă ceruse deja ca importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari să fie taxate punitiv.

Beijingul a răspuns miercuri, 4 aprilie, prin emiterea propriei liste de produse americane sensibile din punct de vedere politic ce ar putea fi vizate de taxe similare, inclusiv boabele de soia şi avioanele de capacitate mică. De asemenea, China a contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului prima rundă de tarife aplicate de Trump.

Investigaţia “Secţiunea 301” desfăşurată de biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, care autorizează folosirea tarifelor împotriva Beijingului, susţine că guvernul chinez şi-a însuşit pe nedrept şi în mod sistematic proprietate intelectuală americană prin cerinţe impuse companiilor mixte care deseori nu pot fi negociate fără transferuri de tehnologie. China a negat acuzaţiile.

Perspectiva unui război comercial între cele mai mari economii ale lumii a speriat investitorii şi a zguduit pieţele financiare globale.