ZTE amendată cu sute de milioane de dolari pentru vânzări ilegale Iranului

Gigantul chinez în telecomunicaţii ZTE a căzut de acord să pledeze vinovat şi să plătească aproximativ 900 milioane de dolari pentru a soluţiona un caz de sancţiuni americane ce implică Iranul.
(Captură Foto)

Compania ZTE a fost acuzată că a conspirat pentru a evita embargouri impuse de SUA, cumpărând componente americane, încorporându-le în propriul său echipament şi apoi livrându-le ilegal Iranului.

ZTE mai este acuzată că a încercat să obstrucţioneze investigaţia, existând speculaţii că acest lucru va genera o penalizare semnificativ mai mare decât în alte cazuri similare.

“ZTE Corporation nu numai că a încălcat controalele pentru export ce asigură că tehnologia americană sensibilă nu ajunge în mâinile regimurilor ostile precum cel al Iranului, dar [compania] a şi minţit în legătură cu acţiunile lor ilegale”, a fost citat de mass media procurorul general al SUA, Jeff Sessions.

Acordul companiei chineze pentru soluţionarea cazului va preveni aplicarea unei amenzi din partea SUA care aparent ar fi fost mult mai mare decât ar fi fost de aşteptat.

În plus, acordul previne, de asemenea, o serie de măsuri punitive din partea SUA care ar fi subminat operaţiunile ZTE în mod semnificativ.

Acordul include penalizări de 661 milioane de dolari pentru Departamentul american al Comerţului, 430 milioane USD în amenzi penale combinate şi confiscări, şi 100 milioane USD plătiţi Biroului pentru Controlarea Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei americane. Website-ul Fortune.com a susţinut că este cel mai mare acord încheiat vreodată de OFAC cu o entitate nefinanciară.

Departamentul american al Comerţului va recomanda ca ZTE să fie eliminată de pe lista entităţilor pe care firmele americane nu le pot aproviziona fără licenţă, dacă gigantul chinez respectă acordul încheiat şi dacă un tribunal aprobă înţelegerea sa cu Departamentul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe