Lovitură pentru fabricile de diplome. Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanţa lui Pop privind şcolile doctorale

Controversata ordonanţă prin care Liviu Pop a amânat cu doi ani acreditarea şcolilor doctorale - unele dintre ele implicate în uriaşe scandaluri de plagiat - a fost atacată la CCR de nimeni altul decât Victor Ciorbea.
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
04.10.2017

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă 54/2017, promovată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, prin care acreditarea şcolilor doctorale e amânată până în 2019. În sesizarea adresată CCR, Ciorbea susţine că ordonanţa - puternic criticată de societatea civilă - este neconstituţională, relatează hotnews.

Victor Ciorbea mai precizează în sesizare că o ordonanţă de urgenţă similară a fost dată şi anul trecut de guvernul Cioloş, iar "motivarea situaţiei extraordinare şi a urgenţei ordonanţei de urgenţă din anul 2017 este identică cu cea din anul 2016".

Nu în ultimul rând, Victor Ciorbea mai susţine că de la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011 (promovată de Daniel Funeriu, care impunea evaluarea şcolilor doctorale) şi până în prezent nu a fost realizată evaluarea de către instituţiile îndrituite de lege cu această sarcină.

"Prin urmare, circumstanţele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a acţionat în anul 2016 au rămas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situaţii extraordinare", susţine Avocatul Poporului.

"În privinţa condiţiei caracterului obiectiv al situaţiei extraordinare, definită de jurisprudenţa Curţii Constituţionale (existenţa sa nu depinde de voinţa Guvernului), nici aceasta nu poate fi susţinută, având în vedere obligaţiile legale ale Ministerului Educaţiei Naţionale în domeniu. Cât priveşte condiţia privind motivarea urgenţei în cuprinsul ordonanţei de urgenţă, aceasta trebuie să fie efectivă, adică să demonstreze necesitatea obiectivă a adoptării reglementării în regim de urgenţă, nu doar să enunţe această necesitate, astfel cum s-a procedat în preambulul O.U.G. nr. 54/2017", mai precizează Avocatul Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor