Ciorbea intervine pentru românii din Ucraina

Avocatul Poporului cere clarificări Ombudsman-ului ucrainean pe tema noii legi a educaţiei adoptate de Parlamentul de la Kiev.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cere clarificări omogolului său ucrainean în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei care îi va lăsa pe conaţionalii noştri din Ucraina fără învăţământ în limba maternă.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), doamna Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care, în esenţă, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor aproximativ 400.000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei", informează un comunicat al Avocatului Poporului citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate în art. 7 din Constituţia României privind românii din străinătate, art. 2 al Protocolului Adiţional nr. 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, art. 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi art. 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

Reamintim că Parlamentul de la Kiev a adoptat la începutul lunii septembrie o nouă Lege a Educaţiei care, practic, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă. Concret, art. 7 al actului normativ prevede că sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne