Orban: Nu a fost sesiune extraordinară. Dacă Guvernul consideră OUG-urile în vigoare, mergem la Ciorbea

În cazul în care Guvernul condus de Mihai Tudose consideră ordonanţele de urgenţă adoptate recent ca fiind în vigoare, PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru că sesiunea extraordinară a Parlamentului nu a fost convocată în mod regulamentar, a anunţat şeful liberalilor Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Ordonanţele de urgenţă emise recent de Guvernul Tudose nu pot intra în vigoare pentru că sesiunea parlamentară extraordinară nu a fost convocată regulamentar, a opinat miercuri, la Adevărul Live, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Punctul nostru de vedere e că nu a fost sesiune extraordinară nici la Cameră, nici la Senat. Neexistând sesiune extraordinară nici la Cameră, nici la Senat, ordonanţele de urgenţă emise de Guvern nu pot să intre în vigoare. Dacă Guvernul le publică şi le consideră intrate în vigoare, ele vor intra în vigoare cu nerespectarea procedurilor constituţionale. Lucrăm chiar în acest timp la o sesizare. Din păcate, nu ne putem adresa direct CCR. E, din păcate, o mare aberaţie.

În ce constă aberaţia: legile, când sunt adoptate de Parlament, CCR poate să exercite controlul constituţional asupra legilor care urmează să intre în vigoare la sesizarea unui număr de parlamentari. În cazul ordonanţelor, parlamentarii nu pot să sesizeze CCR. Conform Constituţiei, singura entitate care poate să asigure verificarea constituţionalităţii ordonanţelor simple şi ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern este Avocatul Poporului. Nu nădăjduim la mari lucruri din partea unui angajat mărunt al PSD", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Potrivit Constituţiei, convocarea Parlamentului se face fie de preşedintele ţării, de Biroul permanent al Camerei, respectiv al Senatului, sau de o treime dintre parlamentari.

"Nu suntem în niciuna dintre aceste situaţii regulamentare pentru că nici Biroul permanent de la Camera Deputaţilor, nici cel de la Senat nu s-au întrunit legal, adică nu au avut cvorumul de şedinţă", a apreciat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne