Lovitură pentru DNA. Senatorii jurişti aprobă iniţiativa PSD-PC de îngreunare a arestării preventive

Comisia Juridică din cadrul Senatului a aprobat marţi modificarea condiţiilor în care procurorii pot propune arestarea preventivă. Amendamentul semnat de senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu, alături de Cristiana Anghel de la PC, prevede ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor "indicii temeinice", nu doar a unor "suspiciuni rezonabile", aşa cum se procedează acum.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
05.05.2015

UPDATE. DNA a denunţat tentativa de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală subliniind că introducerea condiţiei ca o măsură preventivă să fie dispusă numai dacă există probe din care rezultă vinovăţia dincolo de orice îndoială este incompatibilă cu natura şi scopul măsurilor preventive.

"Măsurile preventive se dispun în timpul procesului penal, pentru a garanta buna sa desfăşurare. Înainte de pronunţare unei hotărâri judecătoreşti cu privire la fondul cauzei, pe baza întregului probatoriu, nimeni nu poate formula o concluzie de certitudine cu privire la săvârşirea infracţiunii de către inculpat, mai ales la standardul de probaţiune cerut în propunere. Adoptarea textului ar avea ca efect, practic, imposibilitatea de a se dispune orice măsură preventivă, în orice cauză, anterior condamnării inculpatului", a transmis DNA.

Recomandăm şi "Marţea neagră reloaded". DNA denunţă tentantiva PSD de modificarea a Codului Penal şi CPP

***

Comisia Juridică a Senatului a aprobat marţi modificarea condiţiilor în care procurorii pot propune arestarea preventivă. Amendamentul semnat de senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu, alături de Cristiana Anghel de la PC, prevede ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor "indicii temeinice", nu doar a unor "suspiciuni rezonabile", aşa cum se procedează acum.

Eliminarea sintagmei "suspiciune rezonabilă" în cazul arestării preventive va îngreuna luarea unei astfel de măsuri în viitor. Potrivit hotnews.ro, reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat faptul că sintagma "suspiciune rezonabilă" face parte din jurisprudenţa CEDO, fapt atestat şi de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, care însă au transmis că "până la urmă este rolul suveran al Parlamentului de a stabili cum vede această rezolvare".

Actualul Cod de Procedură Penală prevede că "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

Potrivit noului amendament PSD-PC, care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

Senatorii care au iniţiat amendamentul argumentează că noua formulare este "mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia".

Cei trei senatori arată că, în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai "dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală", pe când în noul Cod intrat în vigoare la 1 februarie 2014 condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.

"Aşa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţiilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei", se precizează în motivaţia senatorilor.

Recomandăm şi Laura Ştefan: Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor