Lovitură dată administraţiei Obama - Khamenei respinge principalele cerinţe ale americanilor

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.06.2015

Liderul suprem al Iranului şi-a înăsprit poziţia asupra negocierilor nucleare cu marile puteri, în condiţiile în care termenul limită pentru încheierea unui acord nuclear final va expira în câteva zile, conform BBC.

Într-un discurs televizat susţinut marţi noaptea, Ayatollahul Ali Khamenei a insistat că Iranul îşi va dezactiva infrastructura nucleară doar dacă sancţiunile economice vor fi ridicate mai întâi.

De asemenea, liderul religios al Iranului a exclus îngheţarea cercetării şi dezvoltării în sectorul nuclear pentru 10 ani, precum şi inspecţiile la instalaţiile militare, cerinţe pe care administraţia Obama le-a pus pe masa negocierilor după cei doi ani de prelungiri pe care le-a acordat Iranului.

“Nu vom accepta o restricţionare de 10 ani. Am spus echipei de negocieri numărul specific de ani care este acceptabil”, a declarat Khamenei. “Cercetarea şi dezvoltarea trebuie să continue în timpul anilor de restricţionare.”

Afirmaţiile făcute de Khamenei par să submineze acordul-cadru anunţat de cele două tabere în luna aprilie şi ar putea, de asemenea, să limiteze abilitatea echipei de negociere a Iranului de a face concesii cheie până la expirarea termenului limită din 30 iunie.

În calitate de lider suprem, Ayatollahul Khamenei are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat.

Aşa zisul grup P5 1 – SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania – doreşte ca Iranul să îşi limiteze permanent activităţile nucleare sensibile pentru a se obţine asigurări că Republica Islamică nu va putea construi o armă nucleară. Iranul insistă că activitatea sa nucleară este paşnică, deşi nu poate explica de ce urmăreşte îmbogăţirea uraniului la cote care sunt folosite doar în industria nucleară.

Khamenei a acuzat SUA că oferă o “formulă complicată” pentru ridicarea sancţiunilor impuse de americani, UE şi ONU şi care au afectat puternic economia Iranului.

“Ridicarea sancţiunilor nu poate depinde de implementarea obligaţiunilor Iranului”, a avertizat el.

SUA a propus retragerea treptată a sancţiunilor pe măsură ce inspectorii internaţionali verifică conformarea Iranului cu acordul final şi respectarea promisiunilor sale de a transforma centrele de îmbogăţire a uraniului, de a dezinstala centrifugele pentru îmbogăţirea uraniului şi de a reduce stocul de uraniu îmbogăţit – care poate fi folosit pentru generarea de combustibil atât pentru energie nucleară cât şi pentru arme nucleare.

Khamenei a subliniat din nou că respinge accesul inspectorilor internaţionali la instalaţiile militare iraniene – Occidentul suspectând că acestea ar fi fost folosite pentru cercetări în domeniul construirii de arme nucleare – precum şi intervievarea savanţilor industriei nucleare iraniene - dintre care 5 au fost asasinaţi.

Tot marţi, Parlamentul iranian a aprobat o legislaţie provizorie care va interzice accesul la instalaţiile militare, documente şi savanţi ca parte a oricărui acord final cu P5 1.

La rândul său, Departamentul de Stat american a anunţat marţi că transparenţa şi inspectarea locurilor considerate suspecte reprezintă un element cheie al oricărui acord nuclear final.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor