Dosarul nuclear iranian: Parlamentarii din Teheran votează împotriva inspecţiilor militare străine


Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.06.2015

În timp ce unii membri scandau “Moarte Americii”, Parlamentul iranian a votat duminică interzicerea accesului inspectorilor ONU la centrele militare, documente şi oameni de ştiinţă, ca parte a oricărui viitor acord ce va fi încheiat cu puterile mondiale în privinţa contestatului său program nuclear, conform publicaţiei Times of Israel.

Proiectul de lege, dacă este aprobat, ar putea complica negocierile în curs de desfăşurare între Iran şi grupul de ţări P5+1 – SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania – în condiţiile în care cele două tabere au de respectat un termen limită autoimpus şi stabilit pentru 30 iunie. Discuţiile sunt concentrate pe semnarea unui acord final care va diminua programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Dintre cei 213 legiuitori prezenţi duminică în Parlamentul iranian, 199 au votat în favoarea proiectului de lege, care prevede de asemenea ridicarea completă a tuturor sancţiunilor aplicate împotriva Iranului ca parte a oricărui acord nuclear final. Proiectul trebuie să fie ratificat de Consiliul Gardienilor, un organism constituţional, pentru a fi transformat în lege.

Termenii stipulaţi în proiectul de lege iranian permit inspecţii internaţionale la centrele nucleare iraniene, dar se interzice orice inspecţie la centrele sale militare.

Preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani a citit proiectul cu voce tare în cadrul unei sesiuni transmise în direct la radioul de stat. Proiectul susţine, printre altele, că “Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, în limitele prevăzute de acordul de securitate, va avea voie să desfăşoare inspecţii convenţionale la centrele nucleare.”

Totuşi, proiectul de lege concluzionează că “accesul la centrele militare, de securitate şi nenucleare sensibile, precum şi la documente şi oameni de ştiinţă, este interzis.”

Negociatorii iranieni susţin că deja au căzut de acord să ofere inspectorilor ONU “acces gestionat” la centrele militare, dar în circumstanţe specifice şi sub un control strict. Acel acces prevede şi dreptul inspectorilor ONU de a preleva probe de mediu din imediata apropiere a centrelor militare, adaugă Times of Israel.

Dar oficialii iranieni, inclusiv liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei, s-au opus puternic ideii ca savanţii iranieni să fie intervievaţi, numind această măsură drept o încălcare a demnităţii şi suveranităţii ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor