Liderii UE se întâlnesc în Salzburg pentru a discuta despre criza imigraţiei

Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Liderii celor 28 de naţiuni UE se întâlnesc miercuri şi joi în oraşul austriac Salzburg pentru a dezbate din nou problema imigraţiei, care a afectat puternic unitatea uniunii în ultimii ani.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că s-a înregistrat un progres de când sosirile imigranţilor pe Mediterană au ajuns la punctul maxim în 2015, potrivit Euronews.

El a afirmat că mai puţin de 100.000 de imigranţi au ajuns în Europa fără documentaţia necesară în acest an.

Dar el a avertizat că neînţelegerile dintre statele membre vor îngreuna găsirea unei soluţii.

“Cer tuturor liderilor să înceteze jocul învinuirilor în privinţa imigraţiei. În ciuda retoricii agresive, lucrurile se îndreaptă în direcţia potrivită. În mare parte deoarece ne-am concentrat pe controlarea graniţei externe” a blocului european, a mai precizat Tusk.

Liderii UE vor discuta despre propunerea de a mări personalul Frontex la 10.000 până în anul 2020.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat la sosirea la acest summit că Africa este “relaţia cheie” pentru blocul european.

În ciuda reducerii semnificative a numărului imigranţilor sosiţi în Europa începând cu 2015, şocurile politice generate de această criză încă se resimt şi statele membre au neînţelegeri cu privire la modul în care ar trebui distribuiţi noii sosiţi şi cum ar trebui împărţită povara integrării imigranţilor deja sosiţi în UE.

Întâlnirea are loc la câteva zile după ce miniştrii de Interne din Austria şi Italia au declarat că susţin o propunere care prevede menţinerea refugiaţilor la bordul navelor, în Mediterană, până la procesarea cererilor de azil. Sugestia a fost prezentată la sfârşitul săptămânii trecute la Viena, la o conferinţă privind imigraţia, la care au participat UE şi câteva ţări africane, inclusiv Algeria, Ciad, Egipt, Maroc, Niger, Mali şi Tunisia.

“Pentru cei care au reuşit să ajungă în apele teritoriale ale unui stat european şi sunt ridicaţi apoi de o navă, ar trebui să folosim acele nave pentru a efectua verificările corespunzătoare pentru a afla dacă respectivii merită protecţie”, a susţinut ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, la o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Matteo Salvini, potrivit Deutsche Welle.

“Se va avea grijă de voi pe o navă”, a afirmat Kickl, adăugând că procesarea cazurilor de azil “ar trebui să dureze câteva zile” şi că persoanele care nu au nicio şansă de azil nu ar trebui să intre în Europa. Deoarece rutele folosite de imigranţi din Turcia spre Grecia au fost închise în mare parte în 2016, solicitanţii de azil au folosit ruta mediteraneană spre Italia. Noul guvernul italian a făcut o prioritate din închiderea acestei rute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe