Liderii UE oferă Africii 1,8 miliarde euro pentru diminuarea crizei refugiaţilor

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord să ofere Africii aproape 2 miliarde de euro în vederea abordării şi rezolvării principalelor cauze ale emigrării în masă. Bruxelles-ul speră că această sumă de bani poate fi dublată prin contribuţiile statelor membre.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015. (Captură Foto)

Şefii guvernelor europene – care au participat joi la un summit în Valletta, Malta, împreună cu omologii lor africani – au aprobat un fond în valoare de 1,8 miliarde de euro. Totuşi, Bruxelles-ul a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să ofere mai mulţi bani.

“Pentru ca Africa Trust Fund şi ca răspunsul nostru să fie credibile, doresc să văd tot mai multe state membre care vor contribui şi vor egala suma de 1,8 miliarde de euro pusă la bătaie de UE”, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeană a creat fondul pentru a aborda şi elimina cauzele imigraţiei, cauze precum sărăcie şi conflicte armate.

La sfârşitul summitului, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a avertizat că zona Schengen din Uniunea Europeană s-ar putea prăbuşi “fără controlarea eficientă a graniţelor noastre externe”.

“Trebuie să ne grăbim”, a adăugat el, “dar fără panică”.

În plus, Tusk a ţinut să clarifice câteva chestiuni eseţiale după discuţiile din Malta. “Europa îşi asumă responsabilitatea – salvarea de vieţi, primirea refugiaţilor şi a celor care necesită protecţie internaţională – oferind mai multe rute organizate pentru migraţia legală şi combătând crima organizată”, a mai aratat Tusk, conform revista22.ro.

Tusk le-a cerut partenerilor africani să colaboreze cu Europa în vederea găsirii unei abordări mai eficiente a provocărilor generate de criza actuală a refugiaţilor. “Nu avem altă opţiune decât să fim parteneri aici”, a declarat el.

Fondul urmăreşte, parţial, să convingă liderii africani să primească înapoi imigranţii economici, susţine Deutsche Welle.

Mahamadou Issoufou, preşedintele Nigerului, a declarat că fondul va fi mai mult decât suficient. “Ceea ce dorim nu este doar un ajutor oficial în această formă, ci o reformare a guvernării globale”, a adăugat el, făcând apel la un comerţ mondial mai corect şi la mai multe investiţii în Africa.

Preşedintele senegalez Macky Sall a criticat cererile UE ca ţările africane să primească înapoi solicitanţii de azil respinşi şi alţi imigranţi. “Europa insistă prea mult asupra acestui aspect”, a declarat Sall, susţinând că este o chestiune de discriminare să expulzezi africani în timp ce păstrezi refugiaţi sirieni.

În plus, Sall a declarat că majoritatea imigranţilor care ajung în Europa nu provin de pe continentul său.

European Asylum Support Office susţine că – între lunile ianuarie şi septembrie – principalele cinci ţări de origine pentru cei peste 1 milion de solicitanţi de azil înregistraţi în Uniunea Europeană au fost Siria, vestul Balcanilor, Afganistan, Irak şi Pakistan.

Liderii UE s-au întâlnit separat în cursul zilei de joi pentru a discuta problema migranţilor veniţi dinspre Turcia, care a depăşit Africa de Nord ca principal punct de plecare pentru imigranţii şi refugiaţii care sosesc în Europa.

Totuşi, emigrarea de pe cel mai sărac continent al lumii este văzută ca o problemă pe termen mai îndelungat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe