Tusk: Germania trebuie să fie forţa conducătoare din spatele gestionării crizei refugiaţilor

Donald Tusk a declarat că viitorul Europei depinde în mare parte de măsurile pe care le va lua Germania în privinţa valului masiv de refugiaţi care ajung în UE.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Adresându-se mulţimii de oameni prezenţi în capitala germană pentru a comemora cea de-a 26-a aniversare a căderii Zidului Berlinului, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că viitorul Europei depinde de atitudinea şi măsurile luate de Germania pentru a gestiona criza refugiaţilor, care sosesc în Europa din ţări zguduite de război din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.

“Într-adevăr, depinde în mare măsură de Germania dacă Europa va supravieţui ca un continent al libertăţii, al aplicării legii, al respectării individului şi al securităţii locuitorilor săi”, a declarat Tusk.

În acest an, Europa s-a chinuit să facă faţă celui mai mare val de imigranţi de după cel de-al Doilea Război Mondial. În plus, Germania se aşteaptă să primească între 800.000 şi un milion de migranţi în 2015.

“Cei care consideră că Germania este prea deschisă, prea tolerantă, prea liberală, au uitat să îşi facă temele în legătură cu istoria noastră tragică”, a declarat Tusk în Berlin.

Semnale din partea Berlinului

Cancelarul german Angela Merkel a propus o abordare coezivă în privinţa fluxului masiv de imigranţi care afectează blocul european format din 28 de naţiuni, conform Deutsche Welle.

Totuşi, aliaţii conservatori, precum guvernatorul din Bavaria Horst Seehofer, au fost nemulţumiţi de faptul că Angela Merkel a adoptat aşa-zisa politică a “uşilor deschise” pentru refugiaţi, în special pentru cei care provin din Siria.

Merkel a cerut statelor membre UE să manifeste o mai mare solidaritate în privinţa gestionării valului de migranţi, care a determinat mai multe naţiuni europene – precum Ungaria şi Republica Cehă – să construiască garduri de frontieră şi să reinstaureze controale vamale

“Doriţi o Germanie care este deschisă, tolerantă şi care îi susţine pe cei slabi şi săraci, cu alte cuvinte Germania lui Angela Merkel, sau o Germanie care este închisă, rece şi nemiloasă? Există un singur răspuns”, a adăugat Tusk.

“Să nu ne păcălim singuri. Căderea Zidului Berlinului nu a înlăturat în mod automat nevoia pentru astfel graniţe. Dar chiar şi aşa, toată lumea se uită înspre voi, aşteptând semnale din partea Berlinului”, a mai susţinut preşedintele Consiliului European.