Lider separatist catalan: Un nou referendum este imposibil de evitat

Proteste în Barcelona, după verdictul dat de Curtea Supremă liderilor separatişti
Proteste în Barcelona, după verdictul dat de Curtea Supremă liderilor separatişti (Clara Margais/Getty Images)

Liderul separatist catalan care a primit cea mai grea sentinţă de închisoare acordată de către Curtea Supremă a Spaniei pentru rolul său în încercarea eşuată de secesiune a declarat pentru Reuters că un nou referendum pentru independenţă este inevitabil.

Oriol Junqueras, fost premier adjunct al guvernului regional catalan, a răspuns pe e-mail întrebărilor trimise de Reuters afirmând că sentinţele cu închisoarea impuse lui şi altor opt lideri separatişti găsiţi vinovaţi de răzvrătire vor întări sentimentul separatist.

Junqueras a primit luni o sentinţă de 13 ani de închisoare - cel mai sever termen din dosar. Duritatea condamnărilor a stârnit proteste în toată regiunea catalană.

"Sunt tot mai sigur că acest conflict va fi rezolvat prin urne ... suntem convinşi că, mai devreme sau mai târziu, un referendum este inevitabil, deoarece, în caz contrar, cum putem da o voce cetăţenilor?", a scris el din închisoare , adăugând că nu regretă că a organizat un referendum în 2017.

În primul său interviu după publicarea sentinţei, Junqueras a declarat pentru Reuters că a intenţionat, împreună cu ceilalţi găsiţi vinovaţi, să facă apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Întrebat ce mesaj va da mişcării de independenţă după sentinţă, Junqueras a spus: „vom continua şi nu vom renunţa, deoarece nu am făcut-o niciodată şi nu o vom face acum. Închisoarea şi exilul ne-au făcut mai puternici şi ne fac să fim tot mai convinşi, dacă este posibil, în credinţele noastre profund democratice".

Toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi de acuzaţia cea mai gravă, cea de rebeliune. Alţi trei inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi doar pentru nerespectarea ordinelor şi nu au fost condamnaţi la închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe